Astronauta americană Christina Koch a revenit pe Pământ joi, după ce a stat aproape un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI) şi a bătut recordul feminin pentru cea mai lungă perioadă de timp petrecută în spaţiu, a anunţat Agenţia Spaţială rusă Roskosmos, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Christina Koch, care a petrecut 328 de zile în spaţiu, şi colegii ei - Luca Parmitano de la Agenţia spaţială europeană şi cosmonautul rus Alexandre Skvortsov - au aterizat în stepele din Kazahstan, în Asia centrală, la ora 9.12 GMT.

"Aterizarea s-a derulat aşa cum a fost prevăzut (...), echipajul se simte bine", a spus şeful Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos), Dmitri Rogozin, pe Twitter.

Astronauta de la NASA, Christina Koch, 41 de ani, a rămas la bordul SSI 328 de zile, adică 11 luni, doborând recordul precedent stabilit de Peggy Whitson, veterană a spaţiului. 

Pe 28 decembrie, Koch număra în spaţiu cea de-a 289-a zi, atunci când compatrioata sa ajunsese la 288 de zile. 

Inginera americană a intrat în istorie pentru că a participat la prima ieşire în spaţiu 100% feminină pe care a efectuat-o în octombrie 2019 împreună cu Jessica Meir, biolog marin. 

Intervievată de presă marţi, la două zile de la întoarcerea pe Pământ, Christina Koch a declarat pentru NBC că "microgravitaţia" i-a lipsit cel mai mult. "Este cu adevărat nostim să fii într-un loc în care poţi să sari de pe sol când vrei", a glumit ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.