O selecţie de filme care au fost premiate la Astra Film Festival 2023 de juriile Competiţiilor România şi Voci Emergente ale Documentarului vor fi prezentate la Chişinău în perioada 17-19 noiembrie. În deschidere va fi prezentat filmul-eveniment „Calea Laptelui (work-in-progress)”, de Dumitru Budrala, în prezenţa autorului, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicul din Chişinău va avea ocazia să vadă o selecţie a celor mai bune filme prezentate la ediţia aniversară 30 de ani de Astra Film Festival. În plus, vor putea asista, în premieră, la filmul documentar „Patimi şi sfinţi”, o producţie Creativepedia, realizată cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, „un film despre două ţări, o limbă, un popor şi câteva milioane de patimi”, în care este prezentată, într-o perspectivă artistică modernă, „diagrama emoţională a societăţii din Republica Moldova raportată la întreg spaţiul românesc”.

„Aşa cum am anunţat la prima ediţie, Astra Film Chişinău devine un eveniment DRRM emblematic peste Prut. Cele mai bune filme documentar validate de specialiştii Astra Film Festival de la Sibiu vin şi anul acesta la Chişinău, în locaţii noi, cu secţiuni noi, în special cea dedicată tinerilor, la Universitatea de Stat din Moldova”, afirmă secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

Filmul din deschiderea AF Chişinău 2023 este „Calea laptelui (work-in-progress)”, de Dumitru Budrala, surprinde, potrivit presei din România „obiceiuri străvechi, relaţii de familie şi o muncă desprinsă parcă din basmele populare” (Cultura la dubă), este „o fermecătoare incursiune în interiorul unui fenomen aflat pe cale de dispariţie” (Observator cultural), „o bijuterie de film” (Republica), „unul dintre cele mai frumoase filme despre transhumanţă” (Ora de Sibiu), alcătuit din „filmări calde şi complete despre o relaţie care va fi imposibil de reprodus probabil peste câţiva ani” (Libertatea), „obiectivul camerei de filmat lăsând impresia că poate vedea mai adânc şi mai expresiv decât ochiul şi gândul omenesc” (Cotidianul).

„Mă bucură nespus faptul că putem reveni la Chişinău, cu aceeaşi emoţie, propunând publicului de acolo o selecţie specială a unora dintre filmele cele mai aclamate în urmă cu o lună la AFF 2023, inclusiv pe acelea care au obţinut cele mai importante premii. Aducem de asemenea filme dedicate adolescenţilor, încurajaţi de succesul de care se bucură în România programul de educaţie prin film documentar Astra Film Junior”, a declarat Dumitru Budrala, directorul-fondator Astra Film Festival.

Filme premiate la AFF 2023, în faţa publicului din Chişinău

Despre filmul „Amar”, de Diana Gavra, coproducţie România-Spania, foarte apreciat la ediţia AFF 2023 (Premiul pentru Perspective Noi, Competiţia România), presa din România a scris elogios: „Amar e portretul, uneori şocant, al unei lumi complexe, creionată după o îndelungată observaţie din interior”(G4Media), „regizoarea Diana Gavra intră în lumea închisă a hoţilor de buzunare şi o prezintă publicului” (PressHub), „prezintă „crema” hoţilor de buzunare din România, celebrităţi ale acestei tagme” (Tribuna).

„Locul unde nimeni nu zice „te iubesc”, o coproducţie Belgia-Franţa realizată de regizorul de origine amerindiană Sergio Guataquira Sarmiento, este „un film pitoresc, emoţionant, cu multe substraturi, iar călătoria personală a regizorului în căutarea propriei lui identităţi deschide un narativ despre efectele colonialismului”, potrivit juriului care i-a acordat premiul pentru cel mai bun documentar al competiţiei Voci emergente ale filmului documentar la AFF 2023.

Filmul franţuzesc „Dulcele sărut al pământului”, de Gautier Gumpper, arată povestea unui bărbat care a ales să trăiască sub un pod din Strasbourg, să transforme totul într-o grădină şi să protesteze într-un mod inedit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru nedreptatea care simte că i s-a făcut în România. „Un film care prezintă frumuseţea vieţii născută din lupta, din dorinţa de a conserva demnitatea, integritatea individuală”, este motivaţia juriului care a decis că „Dulcele sărut al pământului” a fost cel mai bun documentar al Competiţiei România la AFF 2023.

Program

„Memoria clipei”, filmul regizorului Ovidiu Georgescu, aduce în prim-plan povestea unei foste  învăţătoare din Munţii Apuseni, o adevărată enciclopedie vie a unei comunităţi pe cale de dispariţie.

„Altă identitate”, coproducţie SUA-Marea Britanie, film regizat de Sophie Compton şi Reuben Hamlyn urmăreşte căutarea dreptăţii de către o studentă care descoperă că imaginea şi identitatea i-au fost furate şi folosite în materiale pornografice disponibile pe internet. Filmul, care poate fi urmărit şi de adolescenţi de peste 15 ani, prezintă imagini blurate cu conţinut explicit. 

Filmul norvegian „Magnus”, de Benjamin Ree, prezintă imagini inedite din copilăria lui Sven Magnus Øen Carlsen, care a câştigat titlul de mare maestru la şah, conturând un tablou unic al copilului de geniu care avea să devină multiplu campion mondial la şah.

Adolescenţii din Chişinău vor fi aşteptaţi la „Lumea lui Storm se topeşte - Oceanul Arctic şi clima” (regia Lynn Klockow, Norvegia), despre un tânăr care trăieşte pe Insula Spitzbergen din Oceanul Arctic, Norvegia, unde sunt mai mulţi urşi polari decât oameni; „Julieta şi ţestoasele într-o supă de plastic”, de Mirjam Marks, Olanda - despre o fată de 14 ani care salvează broaştele ţestoase afectate de poluare; „Lecţii simple” (regia Dorottya Zurbó, Ungaria) - povestea unei fete care a fugit din Somalia ca să evite căsătoria cu un bărbat mult mai în vârstă şi trebuie să ia totul de la zero într-o nouă cultură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.