Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) îi cere preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, reconsiderarea eliminării taxei Radio-TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale vă supune atenţiei solicitarea de a analiza posibilitatea de a întreprinde demersurile necesare în vederea reconsiderării includerii taxei radio-tv printre taxele a căror eliminare a făcut obiectul ”Proiectului de Lege privind eliminarea unor taxe, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative” (PL-x nr. 473/2016), trimis spre promulgare, arată scrisoarea.

În opinia reprezentanţilor ARCA, preşedintele poate retrimite spre reexaminare legea în Parlament, pentru eliminarea articolului IV, prin care se desfiinţează taxa radio-tv şi se dispune finanţarea de la bugetul de stat a întregii activităţii a serviciilor publice de radio şi de televizune, fie poate sesiza Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea prevederilor acestui articol.

”Autonomia decizională la nivel financiar a instituţiei va fi direct afectată, anume chiar la nivelul puterii de decizie a Consiliului de administraţie, care nu va putea decide decât asupra unei mici părţi din bugetul care susţine activitatea instituţiei, marea parte a acestuia provenind nu din venituri proprii, ci de la bugetul de stat”, explică ARCA.

Scrisoarea mai arată că limitarea drastică a autonomiei financiare subminează premisa organizării autonome despre care vorbeşte Curtea Constituţională, ceea ce revine în mod direct la a desfiinţa ceea ce Constituţia stipulează a fi trăsătura fundamentală a unor astfel de instituţii - autonomia.

”Mai mult decât atât, autonomia în privinţa administrării financiare a societăţilor publice este corelată, ca fiind o condiţie esenţială, cu autonomia şi independenţa ei sub raportul activităţii editoriale, nucleul prin care cele două instituţii îşi exercită misiunea de interes public”, a mai transmis ARCA.

Asociaţia a mai scris că în lipsa garanţiei indicate de Curtea constituţională - finanţarea prin taxa Radio-TV -, dispare autonomia necesară îndeplinirii misiunii posturilor publice, inclusiv sub aspectul libertăţii de exprimare, drept fundamental într-o societate democratică.

ARCA a mai transmis că eliminarea taxelor Radio-TV are implicaţii şi asupra relaţiei între legea 41 si legislaţia Uniuniii Europene, sub aspectul regulilor instituite de acesta pentru ajutorul de stat, aşa cum a arătat Ingrid Deltenre, Director General al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), în mesajul adresat preşedintelui. Ea a precizat că trecerea la finanţarea integrală a posturilor publice de la bugetul de stat necesită mai întâi o analiză din partea Comisiei Europene, care are atribuţii în a aproba sau nu acordarea ajutoarelor de stat în statele membre.

Conform art 107 al Tratatului Uniunii, singura categorie de ajutor de stat care ar fi permisă în cazul posturilor publice este cea a ”ajutoarelor destinate să promoveze cultura”, ceea ce ar fi ”paradoxal” în cazul TVR, care a desfiinţat TVR Cultural, potrivit ARCA.

Asociaţia a mai susţinut că eliminarea taxei ar face ca un ajutor de stat să acopere integral costurile pentru întreaga activitate şi orice tip de program ale postului public, şi altele decât cele culturale, ceea ce nu este permis, conform Tratatului.

Scrisoarea a mai arătat că finanţarea cvasi-integrală de la bugetul de stat a activităţii posturilor publice ar încălca anumite condiţii ale Tratatului Uniunii Europene, pentru că s-ar crea condiţii de avantajare a acestora în special pe pieţele relevante în care televiziunile din UE se află în competiţie.

Asociaţia a amintit şi riscul de subordonare politică sau editorială a SRR şi SRTv, care ”ar fi putut fi luate în considerare în mod direct, fără interferenţă cu evaluarea de neconstituţionalitate”, în procesul dezbaterii în Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, luni, la Palatul Cotroceni pe preşedinţii SRR şi SRTV, Irina Radu şi, respectiv, Ovidiu Miculescu, discuţia vizând legea adoptată recent de Parlament care elimină taxa Radio-TV.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 25 octombrie, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi cea Radio-TV.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.