Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), care acordă anual Globurile de Aur, a refuzat o înţelegere de 2,5 milioane de dolari propusă de jurnalista norvegiană Kjersti Flaa, care a deschis anul trecut un proces ce a stârnit o controversă care a culminat cu decizia NBC de a nu mai transmite gala de anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Flaa a dat HFPA în judecată în luna august a anului trecut, după ce i-a fost respinsă de două ori candidatura pentru a deveni membru al asociaţiei care votează câştigătorii Globurilor de Aur. Ea susţine că a fost respinsă la cererea membrilor scandinavi care se temeau că va reprezenta o ameninţare. În plus, jurnalista a acuzat organizaţia că încalcă normele antitrust.

Un judecător a respins procesul în luna martie, susţinând că acuzaţiile sunt confuze. Însă acestea au dus la o anchetă a Los Angeles Times, care a atras atenţia asupra faptului că în organizaţie nu există membri afro-americani. Mai multe companii şi staruri au cerut apoi boicotarea HFPA, care a promis că va implementa o serie de reforme.

După ce mai multe studiouri au spus că reformele planificate nu sunt suficiente, pe 10 mai, NBC a anunţat că nu va transmite gala din 2022.

În aceeaşi zi, avocatul lui Flaa, David Quinto, a contactat HFPA pentru a discuta o eventuală înţelegere în procesul care se află acum în faza de apel. Într-un e-mail, el a sugerat că HFPA „nu îşi doreşte acum să fie distrasă şi nici cheltuiala continuării litigiului”.

Propunerea lui Quinto presupunea 1,6 milioane de dolari plată către Flaa, 700.000 de dolari, către co-reclamanta Rosa Gamazo Robbins, şi 200.000 de dolari, pentru onorariul avocatului lor. În aceeaşi propunere era cerut ca Flaa şi Robbins să fie acceptate în organizaţie vara aceasta şi un acord mutual de non-denigrare.

Quinto a revenit cu un e-mail miercurea trecută, sugerând că dacă oferta este respinsă Flaa ar putea coopera pentru un proiect editorial despre HFPA care ar fi fost propus de un reporter New York Times.

Comitetul director al HFPA a respins unanim oferta. Într-o scrisoare trimisă membrilor, avocatul organizaţiei, Robert Ellison, a scris că oferta „spune multe despre adevăratele intenţii ale doamnelor Flaa şi Robbins”. El a remarcat şi că în înţelegere nu a fost făcut referire deloc la diversificarea organizaţiei.

„Statutul de membru în HFPA nu poate fi cumpărat, indiferent ce ameninţări sunt făcute”, a mai scris Ellison.

Quinto a declarat pentru Variety că propunerea nu a cuprins reforme privind organizaţia deoarece mare parte din ce îşi dorea ea să obţină este deja pusă în aplicare. Totuşi, a completat el, acţiunile HFPA nu merg suficient de departe, pentru că membrilor le este încă permis să voteze privind statutul de membru al aplicanţilor. Procesul deschis viza forţarea HFPA de a accepta toţi jurnaliştii calificaţi. El a mai precizat că este ilegal faptul că HFPA a dezvăluit mesajele lui privind înţelegerea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.