Asociaţia Amural, distinsă cu Premiul pentru Activare Culturală în (Relaţie cu) Spaţiul Public la Gala Premiilor AFCN, organizată luni, pentru proiectul BUM Braşov Underground Museum, denunţă faptul că, deşi "proiectul a avut foarte mare succes, politicienii braşoveni l-au închis după 2 luni". "Dacă vrei să salvezi un spaţiu insalubru, ignorat de peste 80 de ani, cu ajutorul artei, loc în care se adăposteau oamenii străzii şi devenise un focar de infecţie, politicienii vor face tot ce le stă în putere să te oprească", au precizat membrii Amural într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După premiul Expoziţia Anului la Premiile în Cultură la Braşov din luna februarie, proiectul de revitalizare al galeriilor de După Ziduri prin intermediul artelor new media, Braşov Underground Museum, primeşte recunoaşterea naţională la Premiile AFCN. "Asociaţia Amural apreciază enorm premiul câştigat la nivel naţional şi cu părere de rău anunţă că, după 7 ani de dedicare sinceră, încetează orice proiect legat de oraşul Braşov. După ce două proiecte au fost închise forţat, este firesc că al treilea, Amural Festival Vizual, nu va mai avea loc", a transmis aceasta într-un comunicat de presă. 

Braşov Underground Museum a fost un proiect pilot pentru ceea ce se dorea primul muzeu dedicat artelor new media (arte ce folosesc tehnologia) din România. Desfăşurată în galeriile abandonate din zona După Ziduri, expoziţia a adunat 14 artişti şi alţi 3 elevi ai Liceului de Arte Braşov ce au expus în timpul sezonului cald în subteran, conturând astfel un nou şi inedit spaţiu cultural în zona istorică a Braşovului.

Beneficiile proiectului au fost multiple - un nou spaţiu expoziţional şi de experiment artistic, crearea de conţinut atractiv pentru turişti, conectarea Braşovului la trendurile culturale occidentale, atragerea unui public tânăr şi activ în turismul local, crearea unei imagini actuale a oraşului Braşov, angajarea de tehnicieni, ghizi şi artişti din Braşov.

În cele două luni de funcţionare 4.368 de vizitatori au plătit bilet de acces (10 sau 20 de lei în funcţie de vârstă) şi peste 5.000 au vizitat gratuit muzeul în cele 4 zile ale Amural Festival Vizual, Noaptea Albă a Galeriilor şi la vernisaj. Biletele au fost fiscalizate conform legii şi Asociaţia a plătit impozit pentru aceste încasări.

Coordonatorul proiectului, Răzvan Pascu, de pe scena Galei: “BUM a fost un proiect care a revitalizat nişte galerii săpate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca adăpost antiaerian şi depozit de muniţie, deci un loc destinat depozitării bombelor... de-asta l-am şi denumit aşa (BUM) despre cum putem tranforma războiul în artă, în pace şi iubire. Iată că mesajul acesta e mai important acum decât oricând. Proiectul a avut foarte mare succes, atât de mare încât politicienii braşoveni l-au închis după 2 luni". 

Motivaţia deciziei juriului: "Proiectul desemnat câştigător s-a constituit pe afirmarea importanţei pe care o are creaţia contemporană în dezvoltarea comunităţilor prin actualizarea istoriei şi activarea memoriei locurilor într-un context transmedia în continuă dezvoltare. Este o invitaţie la reevaluarea sensului şi potenţialului creaţiei contemporane în revitalizarea spaţiului public şi constituirea de punţi de întâlnire între artişti, cercetători, responsabili locali şi public. Proiectul propune dezvoltarea unei platforme dedicate interdisciplinarităţii între artele vizuale şi performative, tehnologie şi propune întâlnirea cu producţii de cultură clasică şi urbană". 

BUM, închis prematur de politicienii locali

"Din păcate, deşi am fost cei care au propus public introducerea galeriilor în spaţiul public, deşi am realizat planuri, măsurători şi soluţii de integrare în ţesutul urban, deşi am adus finanţarea necesară primei ediţii, deşi am realizat cercetări istorice pentru a afla trecutul galeriilor, deşi am atras parteneri culturali şi privaţi în proiect, deşi am investit resursele organizaţiei în funcţionarea spaţiului şi am angajat tineri braşoveni, politicienii locali şi funcţionarii Primăriei Braşov au închis spaţiul. Iar asta s-a întâmplat fără a ţine cont de eforturile depuse şi de realităţile sociale şi culturale din oraş, şi fără a fi deschişi către orice soluţie propusă pentru ca spaţiul să funcţioneze în condiţii legale şi optime", spun reprezentanţii Amural. 

Potrivit acestora, pentru asociaţia Amural, din păcate Braşovul s-a dovedit a fi oraşul în care dacă vrei să salvezi un spaţiu insalubru, ignorat de peste 80 de ani, cu ajutorul artei, loc în care se adăposteau oamenii străzii şi devenise un focar de infecţie, politicienii vor face tot ce le stă în putere să te oprească. Aceiaşi oameni care au datoria profesională să te ajute să obţii avizele, te acuză că nu ai avizele.

"Doi ani au durat demersurile pentru acest proiect, cu susţinerea vechii administraţii şi a noii administraţii însă doar în presă şi în întâlnirile în persoană. Am făcut consultări publice şi o campanie de strângere de semnături. Proiectul Parc Cultural După Ziduri (dupaziduri.ro) şi propunerea unui muzeu de arte new media în galerii a fost susţinută de semnăturile a peste 3.500 de oameni, semnături depuse oficial la Primărie în anul 2020. Înţelegerea dintre Asociaţia Amural şi Primăria Braşov poate fi rezumată astfel: asociaţia asigura măsurătorile, conţinutul artistic, comunicarea şi finanţarea (pe care o obinusem prin proiectul AFCN, prin sponsorizări şi prin biletele de intrare), iar Primăria Braşov realiza igienizarea, electrificarea şi avizele de funcţionare. Sub mandatul domnului primar George Scripcaru au fost curăţate şi electrificate galeriile, având astfel în propriul program politic Parc Cultural După Ziduri. Din păcate, domnia sa nu a aşteptat finalizarea proiectului în maniera agreată şi le-a deschis în campania electorală sub numele de Catacombele Braşovului. Pentru aceasta a folosit scanările laser pentru reţeaua electrică şi grafica a proiectului oferite gratuit de Asociaţia Amural. Domnul primar Allen Coliban a inclus, de asemenea, în propriul programul politic susţinerea iniţiativei Parc Cultural După Ziduri".

Asociaţia Amural precizează că "planul de comunicare şi cel de funcţionare au fost prezentate cu 2 ani avans, inclusiv preţul biletelor, investiţiile pe care asociaţia se angajează să le facă (sistem de supraveghere, stingătoare, ventilatoare, încălzitoare, porţi), fluxurile de oameni, studii de siguranţă etc. După momentul deschiderii, funcţionarii au început să pună condiţii imposibile - intrarea să fie gratuită, toate achiziţiile proiectului să fie cedate Primăriei, Asociaţia să plătească chirie asemenea unei terase din centru, etc. Simultan au început atacuri la adresa Amural în presa locală aservită partidelor politice".

La doar două luni după ce proiectul a demarat cu acordul Primăriei şi dădea primele semne că este un succes, a început un conflict politic agresiv, Asociaţia Amural fiind prinsă în mijlocul acestei confruntări. După ce timp de doi ani Asociaţia Amural a îndeplinit toate condiţiile impuse de Primărie şi după ce a fost respectată partea de înţelegere, proiectul a fost închis de către Consiliul Local pentru că nu are aviz de funcţionare.

"Cu alte cuvinte, Primăria care trebuie să dea acordul, aceeaşi Primărie căreia i-au fost oferite toate documentele cerute şi care a oferit doar răspunsuri pozitive, aceeaşi Primărie cu care s-a colaborat 7 ani pentru festivalul Amural, acum a refuzat, fără motiv, oferirea avizului. Nu doar a refuzat, dar l-a şi solicitat. Absurd precum "Castelul", de Kafka. Dacă Asociaţiei i se reproşează lipsa acestui aviz de funcţionare pe care chiar Primăria trebuia să îl emită, ne întrebăm şi vă întrebăm cum a fost posibil atunci ca în 2020 galeriile să fie deschise având angajaţi ai Primăriei la intrări, spaţiul fiind întabulat abia de noua administraţie, în 2021. Cum au fost făcute investiţiile în electrificare, igienizare şi personal din moment ce spaţiul nu a existat juridic decât mai târziu, ca urmare a solicitărilor noastre? Din păcate, nu a fost un refuz juridic sau lipsa vreunui document, nu s-au cerut clarificări ale proiectului, ci s-a desfăşurat un linşaj public în presa deţinută de partide, cu acuzaţii nefondate şi nedemonstrate, doar pentru a distruge sistematic proiectele Asociaţiei Amural. Reaua intenţie este dovedită şi de atacurile la alte proiecte ale organizaţiei soldate cu închiderea Grădinii Visssual şi numeroasele piedici puse în calea ediţiei a 7-a a Amural Festival Vizual".

"Această situaţie a afectat puternic imaginea publică a organizaţiei, a pus la îndoială integritatea noastră morală. Au fost publicate detalii din viaţa personală a membrilor, au fost ameninţaţi şi am pierdut parteneri privaţi ai festivalului Amural ca urmare a ameninţărilor. Membrii Asociaţiei Amural au fost trataţi nu ca oameni de cultură şi servitori fideli ai comunităţii braşovene, ci ca infractori", se arată în comunicat. 

Reprezentanţii Amural subliniază că "în Braşov, oraşul cu care ne mândrim toţi, oamenii care ar trebui să facă posibile proiectele cetăţenilor săi, politicienii, sunt obstacolul principal şi adversarul iniţiativelor independente. Instituţia cu care s-a colaborat 2 ani pentru acest proiect, care a înmânat membrilor Amural cheia de la uşă, a decis peste noapte şi fără un motiv clar că proiectul nu este fezabil. Simultan şi coordonat cu un atac infect şi intensiv în presă locală ce a durat mult după închiderea prematură şi violentă a două dintre proiectele noastre, Visssual şi Braşov Underground Museum. De notat cum acelaşi Consiliu Local Braşov s-a reunit şi a aprobat proiectele clujenilor de la Untold şi Electric Castle, dar a respins proiectul braşovenilor de la Amural".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.