Deschiderea expoziţiei „O zi întreagă, împreună/ One Day Together” semnată de artistul Zoltán Béla va avea loc la Galeria Anca Poteraşu pe 4 mai, începând cu orele 19.00, în Strada Popa Soare 26.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În picturile realizate în ulei pe pânză prin transfer şi în instalaţiile in situ ale lui Zoltan Béla ne regăsim într-un spaţiu împărtăşit de amintiri între el şi fiica sa cea mai mică, a cărei joacă este de abia la început, în parcurile publice din Bucureşti. În picturile sale ne putem imagina uşor copilăria lui din cartierul natal din Baia Mare, în timpul de joacă pe un câmp cu leagăne şi tobogane metalice, acum scoase din uz şi abandonate. În alte parcuri, în zilele noastre, alţi copii se joacă în balansoare din plastic, pe covoare de tartan unde nu se mai julesc genunchi... Tehnica monotipiei în transferul contururilor pe pânză pare să redea tocmai această recuperare şi re-analizare pe care artistul o încearcă adesea în lucrările sale, fie prin picturi, fie prin obiecte. Suprafaţa unei experienţe devine în timp un spaţiu comun, un fond colectiv de trăiri în care materialele şi texturile devin repertorii bogate de afect”, apreciază Cristina Stoenescu, curator.

„Expoziţia „O zi întreagă, împreună” ne conectează în cele din urmă la acele spaţii în care am învăţat cum să coexistăm - conflictuali, generoşi, posesivi sau răbdători. Zoltan Béla ne conduce în propriile amintiri unde spaţiul nostru de joacă - parcul/ groapa de nisip/ curtea din spatele casei/ strada dintre blocuri, este reprezentativ fie pentru spaţii de manifestare a libertăţii şi a imaginaţiei, fie, dimpotrivă, ilustrativ pentru situri ale supravegherii şi monitorizării constante, al mediilor controlate pentru unde ne manifestăm umanitatea - ţipând şi plângând cât putem de tare pe drumul nostru către maturitate”, spune curatoarea.  

Zoltan Béla (n. 1977) a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj după ce a studiat ceramica în Baia Mare. Picturile sale provin adesea dintr-un spaţiu al amintirilor personale, imagini pe care le modifică, le transpune pictural şi le asociază cu alte elemente pentru a ajunge la compoziţii ce conectează trecutul în prezent.

Lucrările sale se situează între abstract şi figurativ, construcţie şi improvizaţie, între suprafaţa pânzei şi crearea unui spaţiu narativ dincolo de aceasta. Încorporând obiecte găsite, Zoltan Béla întreţine un dialog hibrid între ready-made şi upcycling, o refolosire a obiectelor utilizate în instalaţii de artă, stabilind un raport direct între sculptură şi pictură ce derivă dintr-o curiozitate faţă de cotidian şi o înţelegere aprofundată a texturii şi materialităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.