Artistul plastic Dumitru Gorzo a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, că vede ”uşor ridicolă” discuţia despre un statut al artistului, iar în opinia sa subiectul are relevanţă politică. Referitor la întâlnirile organizate de Grupul pentru Dialog Social, el spune că nu crede că persoane care vin din zona culturii o să reprezinte interesele tuturor artiştilor şi o să facă un statut al acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În opinia sa, Dumitru Gorzo spune că o discuţie despre realizarea unui statut al artistului este necesară, însă vede situaţia drept comică.

”Mi se pare uşor ridicol să discuţi un statut al artistului, adică vreţi să spuneţi că indivizii care stau vizavi (la Green Hours, n.r.) îi reprezintă pe artişti? Dacă cineva crede că reprezintă pe cineva sau ceva, în afară de eventuala lui persoană, eu zic că se înşeală. Probabil că discuţia asta are un fel de relevanţă din punct de vedere politic. În sensul că o să se facă un statut al artistului, după aceea noi o să ştim care sunt artiştii, o să se poată aplica un fel de programe financiare, arta o să fie încurajată, la la la... Cu siguranţă că treaba asta îşi are rostul pentru că, în mod precis, majoritatea minţilor de acolo sunt mult mai bune decât mintea pe care o am eu în scăfârlie”, a afirmat el, în inteviul acordat News.ro.

Artistul plastic spune că nu a fost invitat la întâlnirile pe tema statutului şi că nu crede că persoane din lumea culturii vor reprezenta toţi artiştii din ţară.

”Eu nu am primit niciun fel de invitaţie. Şi au trecut vreo doi care nici nu mi-au făcut cu mâna. Probabil că toată lumea a fost invitată. Eu cred în piaţă şi, atâta vreme cât cred în piaţă, nu consider că nişte indivizi venind din zona culturii o să se trezească reprezentând interesele tuturor artiştilor şi o să facă un statut al artistului. Ce statut? Artistul nu are niciun statut. Sau are şi şi-l face singur”, a mai spus el.

”Eu cred că artist este orice individ care se trezeşte într-o bună dimineaţă şi decide că el este artist. Numai că în secunda doi, eu mă voi uita la el şi o să folosesc site ca în cazul lui Leonardo da Vinci sau... Sunt sigur că logic şi raţional este nevoie de un statut, dar, de pe partea asta a drumului, mi se pare ridicol, este ceva ce nu se pupă. Nu e dubios, nici greşit, mie îmi scârţâie. Vorbesc în nume personal. S-ar putea ca oamenii de acolo să facă o ispravă din care să avem toţi de câştigat. E bine, dar şi atunci o să râd”, a adăugat Gorzo.

Regizori, actori, directori de teatre, sculptori, coregrafi, curatori, plasticieni au dezbătut, într-o primă etapă, pe 4 iulie, în grădina Green Hours, condiţia şi statutul artistului, ce ar trebui să conţină textul viitorului statut al creatorului în România şi cine să-l conceapă. Luni a avut loc o a doua întâlnire pe această temă.

Acest demers a fost demarat de Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, pentru a putea realiza, în timp, o propunere legislativă în sensul recomandării UNESCO din 1980 referitoare la condiţia artistului. Acest document cere statelor membre "să recunoască importanţa rolului jucat de artist în orice societate, să încurajeze expresia creativă şi să garanteze un tratament echitabil al artiştilor profesionişti, dezvoltând măsuri apropriate care să răspundă situaţiei lor particulare şi felului lor atipic de a lucra".

Interviul integral acordat de Dumitru Gorzo agenţiei de presă News.ro va fi publicat, marţi, la ora 14.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.