Filarmonica „George Enescu” lansează joi proiectul „Artiştii Filarmonicii se prezintă”, iar în primul concert, dirijat de Iosif Ion Prunner, vor fi prezentate lucrări compuse de Dan Dediu, Arcangelo Corelli, Wolfgang Amadeus Mozart,Edward Elgar şi Constantin Silvestri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertul va putea fi urmărit, de la ora 19.00, pe site-ul fge.org.ro, pe pagina de Facebook şi contul de YouTube ale Filarmonicii.

În program sunt incluse lucrările „Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde”, de Dan Dediu, „Concerto Grosso, op. 6 nr. 1”, de Arcangelo Corelli, „Divertisment, K. V. 138”, de Wolfgang Amadeus Mozart, „Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20”, de Edward Elgar, şi „Trei piese pentru orchestră de coarde, op.4, nr. 2”, de Constantin Silvestri.

Despre „Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde”, realizat în 2007, compozitorul Dan Dediu a spus: „Dirijorul Horia Andreescu mi-a dat spre lecturare un volum de transcripţii dintr-un manuscris braşovean, spicuit şi notat de Daniel Croner în secolul al XVIII-lea. Erau fragmente sau mici piese scrise de acesta şi de alţi compozitori (mai mult sau mai puţini doxaţi într-ale muzicii baroce), instrumentate pentru orgă sau lăută”.

El a selectat fragmentele cele mai reuşite de Croner, Kittel şi Meyer, toţi compozitori braşoveni. „E o combinaţie originală între polifonia fugatto de tip german şi armonia cromatică de tip francez-spaniol. Acest concerto grosso este rezultatul contemporan al unei utopii baroce, căzute în uitare”.

Prunner, director-adjunct al Filarmonicii, a transmis într-un comunicat: „În această perioadă dificilă, am reuşit sa menţinem bucuria de a cânta, de a dărui publicului în continuare capodopere ale muzicii clasice, o bucurie care vine si dinspre artişti, şi din partea publicului. Acest proiect va pune reflectorul pe câteva dintre partidele Filarmonicii. Vom continua cu diverse formule camerale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.