Dirijorul britanic Jonathan Bloxham, care s-a aflat recent la pupitrul unor ansambluri ca Royal Philharmonic - Londra, Orchestra Simfonică din München, Salzburg Mozarteum, London Mozart Players, şi baritonul britanic Jonathan McGovern, aplaudat pe scene ca Royal Opera House - Covent Garden, English National Opera sau la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, sunt invitaţii speciali ai Orchestrei de Cameră Radio, în concertul de miercuri, 15 martie (19.00), la Sala Radio. Jonathan Bloxham revine la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, după succesul înregistrat în concertul care a încheiat stagiunea 2021-2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În programul serii publicul va asculta „Suita Holberg”, semnată de compozitorul norvegian Edvard Grieg în 1884, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la naşterea filozofului şi dramaturgului norvegian Ludvig Holberg. Seara va continua cu suita de cântece „Let us Garlands Bring”, create de compozitorul britanic Gerald Finzi între 1929 şi 1942 şi inspirate de piesele de teatru ale lui Shakespeare, ca „A douăsprezecea noapte”, „Cum vă place?” şi „Doi tineri din Verona”.

Concertul de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 1 de Beethoven. Deşi este compusă sub influenţa clasicismului muzical vienez, în „umbra” lăsată de Mozart (pe care îl admira) şi Haydn (care i-a fost profesor), prima simfonie face deja să se distingă vocea personală a lui Beethoven, care venea să schimbe, prin următoarele sale lucrări, canoanele de până atunci. Premiera a avut la loc Burgtheater (teatrul naţional vienez) pe 2 aprilie 1800.

Dirijorul britanic are o afinitate naturală pentru operă şi şi-a făcut debutul la Festivalul de la Glyndebourne în 2021, dirijând 4 reprezentaţii sold-out ale operei „Luisa Miller” cu London Philharmonic.
În stagiunea 2021-2022, s-a aflat pentru prima oară la pupitrul unor apreciate ansambluri ca Royal Philharmonic, Orchestra Simfonică din München, Luzern Symphony, Aalborg Symphony, Kammerakademie Potsdam ş.a. şi a revenit alături de London Philharmonic, Salzburg Mozarteum, London Mozart Players, Orchestra Naţională BBC of Wales, Royal Scottish National şi orchestrele Hallé.


Cariera sa de dirijor a fost lansată atunci când a preluat funcţia de dirijor asistent la City of Birmingham Symphony Orchestra, în perioada 2016-2018. A fost apoi invitat de Paavo Järvi să dirijeze un concert de vară cu Deutsche Kammerphilharmonie, care a dus la un proiect de înregistrare şi apoi la concerte la Bremen şi la Elbphilharmonie Hamburg.

O serie de debuturi remarcabile l-au consacrat pe baritonul britanic Jonathan McGGovern drept „una dintre cele mai frumoase voci de bariton din prezent". Timbrul său puternic şi prezenţa scenică au încântat publicul şi criticii deopotrivă, iar în această stagiune el ocupă un post la Stadttheater Bern, unde printre rolurile sale se numără Oreste în noua producţie a Silviei Paoli, Iphigénie en Tauride – Ifigenia în Taurida, Papageno în Die Zauberflöte – Flautul fermecat, Robert în Iolanta etc.

Un talent consacrat în Marea Britanie, printre cele mai recente momente importante se numără debutul în rolurile Apollo în Apollo şi Dafné de Haendel pentru Royal Opera House - Covent Garden, Evgheni Oneghin, Don Giovanni şi Papageno pentru Garsington Opera, Andrei în noua punere în scenă a lui David Pountney din Război şi pace şi Contele Almaviva din Le nozze di Figaro pentru Welsh National Opera, Pish Tush în The Mikado pentru English National Opera ş.a. Pe scenele de concert, a debutat ca Wigmaker în Ariadne auf Naxos pentru Festivalul Internaţional de la Edinburgh sub bagheta lui Lothar Koenigs, precum şi ca Aeneas în Dido and Aeneas pentru Early Opera Company, sub bagheta lui Christian Curnyn.

Pe plan internaţional, printre cele mai importante momente au fost debutul său în rolul lui Papageno în noua producţie a lui Jette Steckel din Die Zauberflöte – Flautul fermecat pentru Staatsoper Hamburg (sub conducerea lui Jean-Christophe Spinosi), Pelléas în noua producţie a lui Barrie Kosky din Pelléas et Mélisande pentru Opera Comică din Berlin, sub conducerea lui Jordan de Souza, Don Giovanni la Théatre des Champs-Élysées, sub conducerea lui Giovanni Antonini ş.a.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - şi live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultaţi site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secţiunea Bilete. Biletele sunt disponibile şi în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.