Revista Vogue Filipine o prezintă pe coperta ediţiei de aprilie pe Apo Whang-Od, artistă în tatuaj manual, în vârstă de 106 de ani, cea mai în vârstă persoană care a apărut vreodată pe prima pagină a Vogue.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Whang-Od, cunoscută şi sub numele de Maria Oggay, şi- a perfecţionat arta tatuării încă din adolescenţă, învăţând de la tatăl ei, scrie CNN. 

Locuind în satul de munte Buscalan, la aproximativ 15 ore nord de Manila, în provincia Kalinga, ea este considerată cel mai vechi mambabatok din ţară - sau tatuator tradiţional Kalinga.

Tatuajele manuale pe care Whang-Od le creează folosind doar un băţ de bambus, un spin dintr-un pomelo, apă şi cărbune, erau purtate doar războinicii indigeni Butbut.

Vizitatorii internaţionali caută modelele geometrice ce reprezintă semnătura ei pentru o mare parte din clientelă.

„Desemnată drept ultimul mambabatok din generaţia ei, ea a imprimat simbolurile tribului Kalinga, care semnifică puterea, curajul şi frumuseţea, pe pielea a mii de oameni care au făcut pelerinaj la Buscalan”, a spus Vogue Philippines într-o postare pe reţelele de socializare.

Arta poate fi transmisă numai rudelor de sânge, iar Whang Od îşi antrenează nepoatele Elyang Wigan şi Grace Palicas de câţiva ani.

"(Prietenii mei care şi-au făcut tatuaje) au murit cu toţii”, a declarat Whang Od pentru CNN Travel în 2017.

"Sunt singura care a rămas în viaţă care încă mai face tatuaje. Dar nu mi-e teamă că tradiţia se va încheia pentru că (îmi antrenez) următorii maeştri tatuatori".

"Tradiţia va continua atâta timp cât oamenii continuă să vină să-şi facă tatuaje”, a adăugat ea.

"Atâta timp cât pot vedea bine, voi continua să fac tatuaje. Mă voi opri odată ce vederea mea va devini înceţoşată". 

Editorul şef al Vogue Filipine, Bea Valdes, a declarat că personalul publicaţiei a decis în unanimitate ca Whang-Od să apară pe coperta. „Am simţit că ea reprezintă idealurile noastre despre ceea ce este frumos în cultura noastră filipineză".

"Credem că trebuie să evolueze conceptul de frumuseţe şi să includă feţe şi forme diverse şi incluzive. Ceea ce sperăm noi este să vorbim despre frumuseţea umanităţii", a adăugat Valdes.

Înainte de apariţia lui Whang-Od în Vogue Filipine, recordul pentru cel mai în vârstă model de coperta Vogue a fost deţinut de actriţa Judi Dench, care a apărut pe prima pagină a British Vogue în 2020, la vârsta de 85 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.