Artefacte scitice antice din muzeele din Crimeea ocupată de Rusia au fost returnate Ucrainei după o dispută juridică privind drepturile de proprietate, în timpul căreia au petrecut aproape un deceniu în Olanda, a anunţat luni un muzeu ucrainean, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai mult de o mie de artefacte, inclusiv un coif scitic din aur masiv şi un ornament de aur pentru gât, au fost împrumutate la Muzeul Allard Pierson din Amsterdam atunci când trupele ruseşti au confiscat şi anexat peninsula în 2014.

Atât Ucraina, cât şi muzeele situate pe teritoriul controlat de Moscova au revendicat drepturile de proprietate asupra pieselor la încheierea expoziţiei. Obiectele datează din perioada în care poporul scitic a trăit în zonă, între secolele VII şi III î.Hr.               

„După aproape 10 ani de audieri în instanţă, artefacte din patru muzee din Crimeea care au fost prezentate la expoziţia 'Crimea: gold and secrets of the Black Sea' de la Amsterdam s-au întors în Ucraina”, a declarat Muzeul Naţional de Istorie al Ucrainei.               

Acesta a precizat că Muzeul Allard Pierson a returnat 565 de obiecte, inclusiv sculpturi antice, bijuterii scitice şi sarmaţiene şi cutii de lac chinezesc.               

Instituţia a subliniat că întreaga colecţie va fi depozitată în muzeu până la dezocuparea Crimeei.               

Muzeul Allard Pierson a declarat că artefactele au fost returnate duminică la Kiev.          

„Acesta a fost un caz special, în care patrimoniul cultural a devenit o victimă a evoluţiilor geopolitice”, a declarat Els van Els van der Plas, director al Allard Pierson. „Ne bucurăm că a apărut claritatea şi că acestea au fost acum returnate”.               

În iunie, Curtea Supremă olandeză a decis că obiectele ar trebui să fie returnate Ucrainei. Kievul consideră că artefactele fac parte din patrimoniul său naţional, în timp ce muzeele controlate de Moscova au declarat că acestea trebuie să se întoarcă în peninsulă din cauza condiţiilor de împrumut.               

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat de agenţia de presă de stat TASS, care a declarat că artefactele „aparţin Crimeei şi ar trebui să fie acolo”.               

Guvernatorul peninsulei, instalat de Moscova, a sugerat, în comentarii pe Telegram, că acestea ar trebui să fie returnate prin „realizarea obiectivelor operaţiunii militare speciale”, denumirea oficială a Rusiei pentru războiul său din Ucraina.               

Serviciile vamale ucrainene au anunţat luni că un camion care transporta „2.694 kg de bunuri culturale” a intrat în complexul mănăstirii Kiev-Pechersk Lavra, veche de 980 de ani, unde va avea loc un proces de identificare suplimentară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.