Art Safari Bucureşti prelungeşte programul de vizitare începând de marţi, 22 septembrie, până duminică, 27 septembrie inclusiv, fiind o recomandare a ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totodată, scopul principal al prelungirii este de a permite miilor de iubitori de artă, care şi-au achiziţionat săptămânile trecute bilete online, să reuşească să viziteze Pavilionul Art Safari (în care accesul, în condiţiile măsurilor de prevenţie sanitară, a fost încetinit de măsurile de control al fluxului).

Muzeul temporar se întinde pe o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi şi găzduieşte 800 de opere de artă în valoare totală de peste 12 milioane de euro, în inima Capitalei, în clădirea Victoria Tower (Calea Victoriei, nr. 15).

„Arta a găsit anul acesta căi neaşteptate să ne bucure, iar numărul celor care au dorit să viziteze muzeul temporar Art Safari ne-a emoţionat şi ne-a depăşit aşteptările, aşa cum a observat şi Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, atunci când a vizitat Pavilionul, şi a semnalat public în social media. Am luat această decizie istorică pentru a oferi şansa tuturor celor care şi-au achiziţionat bilete să poată vizita Pavilionul şi să se bucure de artă în siguranţă, în condiţiile în care fluxul de vizitatori din interior este unul controlat”, a declarat Ioana Ciocan, Director Art Safari Bucureşti.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a scris pe pagina sa de Facebook: „Anul acesta, am fost încântat că am putut vizita, alături de fiul meu, cea mai amplă expoziţie de artă, care deja a devenit o tradiţie la noi în ţară. De altfel, Art Safari reprezintă unul dintre evenimentele emblematice pentru România, cu peste 163.000 de vizitatori de-a lungul celor 7 ediţii. Din păcate, mai putem vizita Art Safari doar până duminică, 20 septembrie. Am văzut cât de lung era rândul format de vizitatori, pe Calea Victoriei, şi sunt convins că suntem mulţi cei care ne dorim prelungirea evenimentului (...). Ca toate acestea să aibă loc însă, a fost nevoie ca toţi cei implicaţi să lucreze eficient. Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, din cadrul Ministerului Culturii, a oferit suport şi un timp scurt pentru avizarea dosarelor de expoziţie. Pe viitor, mi-ar plăcea să văd mult curaj şi proactivitate şi din partea muzeelor care au manifestat reticenţă de a participa la marea retrospectivă Gheorghe Petraşcu, în contextul pandemic. Avem nevoie de cât mai multe astfel de expoziţii, care să readucă în atenţia publicului artiştii naţionali”.

Bilete, program de vizitare şi măsuri de siguranţă

Evenimentul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti şi UNESCO România şi este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Municipiului Bucureşti.

Biletele, abonamentele şi tururile nocturne pot fi achiziţionate pe https://tickets.artsafari.ro, dar şi la intrarea în Pavilionul din Victoria Tower (Calea Victoriei, nr. 15).

Art Safari poate fi vizitat de marţi până duminică, între 12.00 şi 21.00 (ultima intrare 20.30, ieşire 21.30).

Tururile nocturne (Night Tours) vor fi organizate de miercuri până duminică, începând cu ora 22.00. Vizitatorii care vor participa la Night Tours vor avea parte de tururi ghidate, art performance şi muzică live. Ansamblul PlaCello, format din unii dintre cei mai valoroşi violoncelişti actuali din România - Răzvan Suma, Ştefan Cazacu, Ella Bokor şi Mircea Marian - va oferi recitaluri inedite de violoncele în cadrul Night Tours. Iar artiştii Costin Ioniţă şi Ana Bănică vor realiza sesiuni live de artă.

Accesul fiecărui vizitator în muzeul temporar se face controlat, iar traseul de vizitare este unul tip circuit unidirecţional, fiind stabilite fluxuri de vizitare în zone expoziţionale diferite. Vizitatorilor le este verificată temperatura la intrare, aceasta fiind o condiţie obligatorie de acces. Accesul publicului este permis numai în condiţiile purtării corespunzătoare a măştii pe durata vizitei.

Principalele expoziţii găzduite de Art Safari

Pavilionul „Sabin Bălaşa. Albastru”, curatoriat de Ioana Spiridon, aduce în atenţia publicului opera unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani, pe cât de contestat, pe atât de iubit. Sabin Bălaşa a fost un artist cu o operă extrem de densă, cu o coloristică originală şi un reprezentant al “romantismului cosmic”. Expoziţia cuprinde şi o serie de lucrări monumentale, de mari dimensiuni, aparţinând unor muzee şi instituţii publice, printre care şi Camera Deputaţilor, evaluate la aproximativ 100.000 de euro fiecare. 

Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petraşcu. Despre farmecul realităţii”, coordonat de istoricul de artă Ruxandra Dumitru şi de directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, Dr. Ovidiu Cîrstina, găzduieşte cea mai mare expoziţie din ultimii 50 de ani dedicată maestrului, cu opere evaluate la circa 8 milioane de euro în total.

Pavilionul Central „Şcoala de la Bucureşti. Tradiţie, amor, trădare”, curatoriat de Silvia Rogozea, director de programe în cadrul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, radiografiază arta liberă, creată de artişti din diverse generaţii, post-1990. Printre celebrii artişti prezenţi în expoziţie se numără Corneliu Baba, Horia Bernea, Geta Brătescu, Daniel Knorr, Alexandru Rădvan, Dumitru Gorzo şi Saddo. Vizitatorii pot admira şi lucrări create special pentru această expoziţie, printre care două desene de mari dimensiuni realizate de Ana Bănică.

Expoziţia „The Art of Behaving Badly”, semnată de Guerrilla Girls, aduce pentru prima dată în România arta rebelă a grupului anonim feminist care s-a viralizat la nivel mondial. În cariera lor de patru decenii şi expoziţii la MoMA, Tate Modern, Centre Pompidou, Bienala de la Veneţia, Van Gogh Museum, Art Basel, artistele au făcut numeroase intervenţii şi apeluri prin arta lor - postere, billboard-uri, stickere, flashmob-uri - militând pentru egalitatea de rasă şi sex. Una dintre lucrările lor epice, „Do Women Have to be Naked to Get into the Met. Museum?”, este expusă pentru prima dată şi în Bucureşti, la Art Safari. 

Israel - ţară invitată. Anul acesta Israelul este reprezentat printr-o instalaţie textilă de mari dimensiuni semnată de Gilli Avissar, amplasată în atrium.

Pavilionul Copiilor „Art is Your Superpower” expune lucrări create de copii în perioada de izolare. De asemenea, micuţii artişti au propriul program educaţional în cadrul Art Safari Kids - ateliere de artă (ilustraţie în acuarelă, ateliere de sculptură din sârmă, pictură pe sticlă, modelaj în lut, ateliere de autoportret, pictură ceramică, bandă desenată) şi tururi ghidate pe un traseu redesenat pentru ei, în condiţii de siguranţă şi distanţare fizică.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.