Armenia s-a arătat miercuri îngrijorată pentru patrimoniul istoric, religios şi cultural din Karabahul de Munte, după un acord de încetare a focului care consacrând victoria Azerbaidjanului şi cedând o parte din enclavă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regiunea Nagorno-Karabah, disputată între Erevan şi Baku după desfiinţarea Uniunii Sovietice, a fost recucerită de Azerbaidjan după şapte săptămâni de conflict. 

"Suntem în prezent în incertitudine în ceea ce priveşte patrimoniul cultural din Arţah" (numele armean pentru Karabah), a declarat, pentru AFP,  Nariné Toukhinian. "Nu este precizat nimic în acordul de pace. Dar noi ştim bine că avem de-a face cu cei care urăsc tot ceea ce este armean", a subliniat viceministrul armean al Educaţiei, Ştiinţei şi Culturii. 

"Suntem extrem de îngrijoraţi căci am văzut deja profanarea şi distrugerea hacikarelor (pietre tradiţionale armene ornamentale) de către azeri. Pentru a ne proteja monumentele istorice şi culturale, trebuie să trăim acolo". "Preoţii armeni vor rămâne unde va rămâne populaţia armeană. Dar este puţin probabil că ecleziaştii noştri vor putea rămâne pe teritoriile cedate Azerbaidjanului", a adăugat ea. 

Armenia a semnat în noaptea de duminică spre luni un acord de încetare a focului negociat de Rusia, consacrând victoria Azerbaidjanului după şapte săptămâni de conflict sângeros. Acest acord prevede sosirea a aproape 2.000 de soldaţi ruşi care să menţină pacea între beligeranţi.  

Mai multe mănăstiri ale Bisericii Apostolice Armene, între care Dadivank, sunt situate în zonele care vor reveni sub control azer, stârnind numeroase întrebări despre soarta acestui patrimoniu religios, istoric şi cultural. Biserica Apostolică Armeană, foarte influentă în ţară, nu şi-a exprimat încă opinia oficial în această privinţă. S-a mulţumit pentru moment să facă apel la unitate. 

Într-un mesaj pe Twitter, publicat miercuri, un responsabil azer a afirmat că Mănăstirea Dadivank, pe care a numit-o cu numele azer Khutavang, este "una dintre cele mai bune mărturii ale vechii civilizaţii albano-caucaziene". 

"Complexul monahal de la Khutavang a fost ocupat de forţele armate armene în 1992, şi a fost victima unor modificări şi falsificări pentru a-i modifica originile şi caracterul, încălcând Carta de la 1954 a Unesco", a asigurat Anar Karimon, viceministru şi ministru interimar al Culturii la Baku. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.