Oficialii israelieni au prezentat, miercuri, la Ierusalim, o mască rară din piatră, veche de aproximativ 9.000 de ani, care este asociată dezvoltării cultului strămoşilor ce coincide cu sedentarizarea bărbaţilor, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea arheologică nu a fost clară în ceea ce priveşte circumstanţele descoperirii, care a avut loc în urmă cu mai multe luni. Masca provine, potrivit acesteia, din vecinătatea aşezării israeliene de la Pnei Hever, în Cisiordania. 

Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat de Israel de mai mult de 50 de ani. Certurile dintre israelieni şi palestinieni asupra proprietăţii descoperirilor arheologice reprezintă unul dintre aspectele mai vechi ale conflictului privind teritoriul. 

Masca, care provine de la începutul Neoliticului (noua epocă a pietrei), a fost descoperită de un trecător, a indicat un arheolog al Autorităţii, Ronit Lupu. Autorităţile israeliene au fost informate la începutul anului de existenţa unei măşti. 

Obiectul, tăiat în calcar, cu nuanţe de roz şi galben, lucrat cu grijă şi şelfuit, "este confecţionat foarte natural, vedeţi obrajii, nasul sunt perfect redate", a spus Lupu. Orificiile au fost create pentru ochi şi pentru dinţi. 

"Este o mască rară, ultima datată fiind descoperită acum 35 de ani (...) Dar ceea ce este special, este că ştim de unde provine, cunoaştem contextul arheologic", a precizat Lupu. 

Există deja aproximativ 15 măşti din aceeaşi perioadă, provenind de asemenea de pe colinele şi din deşertul Iudeei, mare parte dintre ele aflându-se în colecţii private în toată lumea. Doar două dintre ele au un context arheologic clar identificat. 

Unelte din silex, descoperite în situl de unde provenea masca, au permis datarea ei de acum 9.000 de ani, la începutul "revoluţiei agricole", când oamenii au încetat să mai trăiască din vânătoare şi din cules şi să devină sedentari, practicând cultivatul şi creşterea animalelor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.