Arheologii au descoperit cu ajutorul dronelor mai mult de 25 de geoglife - desene de dimensiuni mari pe sol - în deşertul din sudul statului Peru, în apropiere de Liniile Nazca, a declarat luni un oficial din Ministerul Culturii, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Majoritatea acestor geoglife recent descoperite, între care sunt reprezentate o balenă ucigaşă şi o dansatoare, par să fi fost create în cultura Paracas în urmă cu 2.000 de ani, cu sute de ani înainte ca populaţia Nazca să realizeze desene gigantice similare în apropiere, a spus arheologul Johny Isla. 

Alte 25 de geoglife, care au fost descoperite mai înainte de localnici, au fost cartografiate cu ajutorul dronelor, a mai spus Isla. 

Dronele "ne-au permis să ne extindem documentaţia şi să descoperim noi grupuri de figuri", a explicat Isla într-un tur al geoglifelor prin provincia Palpa. 

Spre deosebire de Liniile Nazca, cele mai multe pot fi văzute doar zburând deasupra lor, multe aşa-numite "Linii Palpa" au fost desenate pe dealuri şi pot fi văzute de la bază, a precizat ministrul Culturii din Peru într-un comunicat.

Geoglifele create de culturile Nazca şi Paracas atestă bogata istorie pre-columbiană a Peru-ului şi sunt considerate enigme arheologice, deoarece nimeni nu ştie clar motivul pentru care au fost desenate, de ce sunt atât de mari şi de atât de atât de mult timp. 

"În total, vorbim de 1.200 de ani în care geoglifele au fost realizate" în regiune, a amintit Isla. 

Declarate de UNESCO patrimoniu mondial în 1994, liniile Nazca au suferit deteriorări provocate de intruşi care căutau terenuri de locuit şi de motociclişti care făceau curse în apropierea austostrăzii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.