Un recensământ efectuat pe aproape 6.000 de muzicieni activi din Marea Britanie a arătat că aproape jumătate dintre aceştia câştigă mai puţin de 14.000 de lire sterline pe an din meseria lor, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul recensământ al muzicienilor, un proiect care se vrea repetat la fiecare trei-cinci ani, a fost creat de Sindicatul Muzicienilor şi organizaţia caritabilă Help Musicians, care au folosit o serie de parteneri din industrie pentru a încerca să ajungă la cât mai mulţi respondenţi posibil.

Recensământul a constatat că, în ciuda nivelului ridicat de educaţie şi formare profesională în rândul muzicienilor profesionişti - 70% au o diplomă sau mai mult, iar 50% au o diplomă de muzică - mai mult de jumătate dintre respondenţi trebuie să îşi câştige existenţa printr-o varietate de locuri de muncă.

Un respondent anonim s-a plâns de "un adevărat plafon de sticlă în ceea ce priveşte remunerarea spectacolelor, onorariile pentru majoritatea oportunităţilor de interpretare fiind aceleaşi ca în urmă cu 20 de ani ... orele sunt nesociabile, repetiţiile sunt adesea neplătite şi există multe aşteptări neplătite. Este practic imposibil să fii muzician cu normă întreagă şi să încerci să fii prezent ca părinte".

Chiar şi atunci când lucrează în domeniul muzical, un muzician are în medie între trei şi patru locuri de muncă şi chiar şi cei al căror întreg trai provine din muzică câştigă în medie doar aproximativ 30.000 de lire sterline pe an - cu peste 4.000 de lire sterline mai puţin decât salariul mediu din Marea Britanie pentru anul financiar care se va încheia în 2022 (conform Oficiului Naţional de Statistică) şi cu 8.500 de lire sterline mai puţin decât media pentru o persoană cu diplomă.

Patruzeci şi patru la sută dintre muzicieni au declarat că barierele financiare îi împiedică în cariera lor, costurile echipamentelor şi ale transportului fiind cele mai des invocate ca motive de îngrijorare.

Studiul a relevat o diferenţă de salarizare de aproximativ 1.000 de lire sterline între muzicienii albi şi cei care aparţin majorităţii globale şi de 4.000 de lire sterline între cei cu handicap şi cei fără handicap. Foarte puţini dintre muzicienii care au răspuns la sondaj au câştigat mai mult de 70.000 de lire sterline - doar 3% - dar dintre cei care au câştigat, patru cincimi erau bărbaţi.

Optzeci şi şapte la sută dintre respondenţi erau albi, dar există şi probleme de inegalitate rasială. Un număr considerabil mai mic de muzicieni din majoritatea globală îşi câştigă toate veniturile din muzică - 32%, comparativ cu 43% dintre muzicienii albi - iar la celălalt capăt al scalei de venituri, o treime dintre respondenţii din majoritatea globală câştigă mai puţin de 25% din venituri din muzică, comparativ cu un sfert dintre respondenţii albi.

S-a constatat că problemele legate de datorii îi afectează în mod disproporţionat pe muzicienii de culoare şi pe cei cu probleme de sănătate mintală - 17% dintre muzicieni au declarat că au datorii, ajungând la 28% şi, respectiv, 30% pentru aceste grupuri.

A existat un semn că mai sunt necesare mai multe eforturi în ceea ce priveşte crearea de reţele şi mobilitatea socială, 25% dintre muzicieni afirmând că şi faptul că nu cunosc pe nimeni din industrie îi împiedică să avanseze.

Naomi Pohl, secretarul general al Sindicatului Muzicienilor, a declarat că datele "descriu un peisaj dificil pentru muzicieni".

Sarah Woods, director executiv al organizaţiei Help Musicians, a fost de acord că există "mari provocări", dar a adăugat: "De asemenea, evidenţiază cât de dedicaţi sunt muzicienii în a continua să producă muzica pe care o cunoaştem şi o iubim cu toţii, demonstrând cât de rezistentă este cu adevărat populaţia noastră de muzicieni". Ea a spus că datele vor fi folosite pentru a informa noi tipuri de sprijin.

Fie din cauza necesităţilor financiare, fie din cauza vigorii creative - probabil un amestec din cele două - muzicienii britanici sunt cu siguranţă multitalentaţi: un muzician mediu cântă la două sau trei instrumente, în patru sau cinci genuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.