Aplicaţia imersivă Muzeul Abandonului va fi lansată sâmbătă, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor. Special pentru acest moment va fi construită o staţie temporară de explorare digitală disponibilă publicului într-un tur de forţă de 15 ore, la Seneca Anticafe, de la ora 9.00 la ora 24.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicul va putea testa aplicaţia pe o infrastructură tehnică powered by Dell XPS -  pe cele mai noi laptopuri Dell XPS de 13’’, 15’’ si 17’’- sub îndrumarea echipei de creaţie, coordonată de Ciprian Făcăeru -  arhitect de spaţii virtuale.

Spaţiul amfiteatrului Seneca va fi amenajat de echipa Muzeul Abandonului în colaborare cu Brânduşa Tudor şi Anca Cioarec de la Stardust Architects, cu mici capsule-instalaţii de obiecte şi elemente de arhivă, colectate de echipa muzeului în ultimul an de cercetare, ca o formă-manifest de introducere a publicului vizitator în atmosfera şi naraţiunea acestui proiect muzeal avangardist.

Muzeul Abandonului este primul muzeu-forum digital şi participativ din România, un proiect ce şi-a asumat maparea culturii abandonului şi redarea unei naraţiuni istorice a fenomenului abandonului şi instituţionalizării copiilor în România.  Este un spaţiu virtual de întâlnire dintre publicul larg şi comunitatea invizibilă a copiilor abandonaţi din România, un loc sigur unde această traumă colectivă poate începe procesul de vindecare.

Proiectul a debutat în septembrie 2021, cu platforma www.muzeulabandonului.ro, sub coordonarea a doi oameni de comunicare - Oana Drăgulinescu şi Ioana Călinescu şi a unui istoric  - Simina Bădică, alături de o echipă interdisciplinară de psihologi, arhivişti, muzeografi şi antropologi.

„Muzeul Abandonului este un proiect digital ce explorează noi dimensiuni ale conceptului muzeal şi prezintă publicului larg, într-un format inovativ-creativ, istoria fenomenului abandonului în România. Muzeul este prezentat publicului prin intermediul unei platforme web şi aplicaţie virtuală web ce expun un conţinut divers transpus într-o scenografie imersivă ce facilitează o experienţă exploratorie interactivă.

Conţinutul muzeal obţinut utilizează metode mixte de documentare ce variază de la cercetarea de arhivă, interviuri, mărturii, documentare foto-video, fotografie 360 şi scanare 3D şi este expus publicului într-un format tridimensional şi interactiv ce împrumută limbaje specifice noilor media, jocurilor video şi realităţii virtuale.” – este eticheta muzeală realizată de Ciprian Făcăeru, coordonatorul proiectului imersiv, arhitect de spaţii virtuale şi mixte, designer de experienţe imersive şi augmentate, artist al noilor media.

Întreaga echipă a muzeului va fi prezentă în 14 mai în spaţiul Amfiteatrului Seneca Anticafe pentru a întâmpina publicul Nopţii Muzeelor, pentru a facilita navigarea prin expoziţia digitală ce are ca bază fosta clădire a Căminului-Spital Sighetu Marmaţiei - transformată prin scanare 3D în artefact digital, dar şi pentru a prezenta fragmente fizice din periplul muzeal digital, replici concrete ale unui concept care îşi are rădăcinile în metavers. 

Sâmbătă 14 mai, începând cu ora 9:00 şi până la miezul nopţii, amfiteatrul Seneca Anticafe se va trasforma într-un mix de spaţiu muzeal şi laborator digital, pregătit să primească publicul interesat de explorarea primului muzeu digital din România. Mai multe detalii puteţi găsi aici, sau pe paginile de Facebook şi Instagram ale muzeului.

Despre Dell Technologies
Dell Technologies (NYSE:DELL)  sprijină organizaţiile şi persoanele să îşi construiască viitorul digital şi să transforme modul în care lucrează, trăiesc şi se relaxează. Compania oferă clienţilor săi cel mai complex şi inovativ portofoliu de servicii şi tehnologii în era datelor.

Aplicaţia imersivă Muzeul Abandonului va fi lansată

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.