Actorii Rodica Mandache şi Eduard Păuna recită din şi despre Eminescu în ambianţa muzicală creată la pian şi ţambal de Cătălin Răducanu, pe 21 ianuarie, ora 17.00, în Sala "George Enescu" a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Versuri ale altor poeţi români clasici completează video online spectacolul în rostirea unor actori reper ai scenei româneşti, sub genericul "Aplauze pentru poet... pe scenă" de Ziua Culturii Naţionale.

Spectacolul, prezentat cu public la 21 ianuarie în Bucureşti, va putea fi văzut online, începând cu 28 ianuarie, pe YouTube şi Facebook, prin platforma aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro.

„Eminescu a fost un geniu!”, ne spune Cioran. „Un geniu de care nu încetez să mă mir. Şi noi suntem obligaţi faţă de geniul lui şi de tulburarea ce ne-a vărsat-o-n suflet”. Francezul Alain Bosquet îi răspunde parcă: „Geniul oferă o atroce responsabilitate, Eminescu este tinereţea şi entuziasmul unui veac şi totodată freamătul lui tragic! Caragiale spunea: ”Eram foarte curios să-l cunosc. Nu ştiu pentru ce mi-l închipuiam pe tânărul aventurier ca pe un viitor om mare. Şi-nchipuirea mea un viitor om mare trebuia să fie ca neoamenii. S-a adeverit cu prisos. Era o frumuseţe. O figură clasică, încadrată de nişte plete lungi negre, nişte ochi mari... la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru. Un zâmbet blând şi adânc melancolic". 

Proiectul "Aplauze pentru poet… pe scenă" de Ziua Culturii Naţionale este un spectacol multimedia complex după o idee de Ovidiu Miculescu, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, video Virgil Oprina, care va aduce pe aceeaşi scenă poezia live din literatura  unor mari poeţi români: George Topârceanu, Ion Minulescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, cu poezia lui Eminescu proiectată pe ecran în interpretarea actorilor Alexandru Repan, Ştefan Bănică, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac şi într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru, cu o selecţie de versuri dintr-o listă exhaustivă ce cuprinde poeziile eminesciene.

Intrarea este liberă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.