Salman Rushdie a ridicat un premiu la Centrul Vaclav Havel din New York, într-una dintre puţinele apariţii publice de când a fost atacat şi înjunghiat la un eveniment literar anul trecut, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este una dintre puţinele ocazii în care Rushdie a vorbit în persoană la un eveniment de când a fost spitalizat, iar prezenţa sa surpriză nu a fost făcută publică până seara, din cauza preocupărilor legate de securitatea sa.

Departamentul de poliţie din New York a fost trimis la faţa locului.

"Îmi cer scuze că sunt un invitat misterios", a declarat Rushdie, apărând pe scenă la ceremonia anuală "Trăind în adevăr", în timp ce purta o cămaşă neagră cu nasturi şi un costum negru asortat.

"Nu mă simt deloc misterios. Pur şi simplu mi-a făcut viaţa un pic mai simplă", a adăugat el, în timp ce era ovaţionat în picioare de către mulţime.

Rushdie a scris mai mult de o duzină de romane, inclusiv "Versetele satanice" în 1988. Acel roman a fost interzis în Iran ca fiind blasfemiator, iar liderul suprem de atunci al ţării, ayatollahul Khomeini, a emis o fatwa prin care se cerea moartea sa, ceea ce l-a obligat pe scriitor să se ascundă.

La treizeci şi trei de ani de la emiterea fatwa, Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost grav rănit în timp ce se pregătea să ţină o conferinţă la Chautauqua Institution din vestul statului New York, în august 2022. Autorul a stat în spital timp de şase săptămâni şi a suferit mai multe răni, pierzându-şi vederea la ochiul drept şi posibilitatea de a-şi folosi o mână.

Hadi Matar, bărbatul acuzat că l-a înjunghiat, va fi judecat pe 8 ianuarie.

Rushdie a participat la ceremonia de la Bohemian National Hall din Upper East Side pentru a accepta ”Premiul pentru tulburarea păcii” acordat pentru prima dată în cadrul evenimentului. El l-a primit de la Azar Nafisi, autorul cărţii ”Teaching Lolita in Teheran”. Au fost prezenţi o mulţime de aproximativ 150 de invitaţi, formată din jurnalişti, diplomaţi, artişti şi nu numai.

Vorbind pe scenă despre relaţia sa personală cu Václav Havel, fostul preşedinte al Republicii Cehe, pe care evenimentul îl onora, Rushdie a spus: "Havel a fost o figură remarcabilă pentru că a fost capabil să fie un artist în acelaşi timp cu un activist, iar aceste lucruri nu sunt întotdeauna uşor de împăcat între ele".

"Când l-am întâlnit la Praga, l-am întrebat: "Mai sunteţi capabil să scrieţi?" "Nu", a spus el, "sunt capabil doar să scriu discursuri". Şi a regretat acest lucru, dar, per ansamblu, cred că a fost un compromis pe care a fost dispus să îl facă", a adăugat autorul.

Centrul Vaclav Havel a transmis, într-un comunicat de presă anterior, că autorul "exemplifică tot ceea ce reprezintă acest premiu".

"Apărarea sa directă a libertăţii de exprimare reiese nu numai din ficţiunea sa, ci şi din poziţiile de principiu pe care le adoptă în comentariile şi memoriile sale tranşante", se arată în comunicat.

La începutul lunii trecute, când a primit Premiul pentru Pace al comerţului german de carte la Frankfurt, Rushdie a declarat: "Nu am avut timp să mă gândesc la asta: "Trăim într-o perioadă în care nu credeam că va trebui să trăiesc".

"Este o perioadă în care instituţiile de învăţământ şi bibliotecile se confruntă cu cenzura şi ostilitatea", a adăugat el.

Apărut pe scena din New York, Rushdie a făcut referire la acest eveniment din trecut.

"În urmă cu trei săptămâni, am primit premiul pentru pace şi iată-mă aici primind un premiu pentru pace deranjant. Unul dintre aceste lucruri este cu siguranţă adevărat. Nu sunt sigur care dintre ele", a afirmat autorul.

Ceremonia l-a onorat, de asemenea, pe teoreticianul politic şi bloggerul egiptean Alaa Abd El-Fattah cu premiul tulburător al păcii pentru un scriitor curajos şi în pericol. Premiul a fost acceptat de mătuşa sa Ahdaf Soueif, care a călătorit la New York în acest scop. Fattah rămâne încarcerat în Egipt în ceea ce Centrul Vaclav Havel numeşte "condiţii inumane".

Soueif însăşi este o autoare apreciată şi a fost selectată pentru premiul Booker în 1999 pentru romanul "Harta iubirii".

"Îl vizităm pe Alaa, el are voie să primească vizite de familie acum o dată pe lună, timp de douăzeci de minute", a spus ea pe scenă.

"I-am spus despre premiu şi este foarte recunoscător. Este extrem de important ca oamenii din închisoare să nu fie uitaţi", a adăugat.

Jurnalista CBS Leslie Stahl a fost, de asemenea, premiată pentru reportajul său de politică externă la televiziunea naţională.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.