Gabriel Bebeşelea va dirija, miercuri, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio în cel de-al doilea concert dedicat Anului Internaţional Beethoven.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2020 se împlinesc 250 de ani de la naşterea compozitorului german Ludwig van Beethoven.

În evenimentul de la Sala Radio va fi prezentată Simfonia a 2-a, compusă de „titanul” de la Bonn la vârsta de aproximativ 30 de ani, în timp ce se afla la tratament în Heiligenstadt (localitate vecină Vienei), în perioada tragică în care surzenia începuse să se instaleze.

Compozitorul încerca încă să îşi ascundă afecţiunea, pe care a mărturisit-o fraţilor lui, într-o scrisoare (netrimisă) emoţionantă, cunoscută ca „testamentul de la Heiligenstadt”.

Pe 5 aprilie 1803, compozitorul şi-a dirijat creaţia prima oară, la Theater an der Wien. Berlioz spunea despre această lucrare: „În această simfonie totul este nobil, plin de energie şi mândru. Introducerea este o capodoperă. Cele mai frumoase efecte curg unul din altul fără confuzie şi mereu într-un mod neaşteptat. Melodia este de o solemnitate emoţionantă, stârneşte imediat respect şi pune ascultătorul într-o stare plină de emoţie”.

Programul serii cuprinde alte două creaţii semnate de doi importanţi compozitori austrieci, al căror destin s-a intersectat cu cel al lui Beethoven: Schubert - Uvertura în stil italian, şi Mozart - Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră. Solistă va fi violonista Lucica Triţă de la  Orchestra Simfonică BBC (Londra).

Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca. A stat la pupitrul unor importante orchestre ale lumii: Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Konzerthausorchester Berlin, Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă şi Singapore Symphony Orchestra.

În România, dirijează constant orchestre precum Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica de Stat Sibiu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială „Pastorale - Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul „Strigoii”, de George Enescu.

Bebeşelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit dirijor principal al Operei Române din Cluj-Napoca. În afara României, a dirijat producţii ale operelor „Il viaggio à Reims" la Festivalul de Opera „Rossini" din Pesaro 2016 şi „Mireasa ţarului" de Rimsky-Korsakov la Opera Perm 2017.

În 2011, Bebeşelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva dintre cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.

Absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” (Bucureşti), Lucica Triţă a fost concertmaestru al Orchestrei Naţionale Radio până în 1998. A devenit apoi violonistă în Orchestra Sinfonica a Galiciei (Spania), unde a format un grup de tineri violonişti denumit Crescendo. În 2008, a înfiinţat Orchestra Feminina Gallega, ca dirijoare şi solistă a acesteia.

Din 2013, cariera muzicală a violonistei a continuat în Marea Britanie, unde a devenit violonistă permanentă în Orchestra Simfonică BBC - Londra, oraşul unde este stabilită. Are colaborări cu importante orchestre din Marea Britanie, ca Royal Philarmonic, Hallé Orchestra, Northen Sinfonia. Predă, ca profesor invitat, la Royal Academy of Music - secţia Junior, iar din 2018 a deschis propria Academie de vioară în Londra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.