Televiziunea Antena 1 a fost amendată cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru indecenţă într-o ediţie a emisiunii „Aici eu sunt vedeta”, prezentată de Dan Bittman, care a fost difuzată pe 14 decembrie, în zi de doliu naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emisiunea a fost reclamată la CNA pentru că minorilor prezenţi în platoul de filmare li s-au adresat „întrebări cu tentă sexuală” despre părinţi.

Potrivit raportului de monitorizare, unele probe ale emisiunii-concurs, difuzată în intervalul în intervalul orar 21.07 – 23.13, la care participă vedete alături de copiii lor, au avut un conţinut cu conotaţie sexuală.

Concurenţii din emisiune au fost: Dinu Iancu Sălăjanu şi fiul său, Luca (7 ani), Rocsana Marcu şi fiicele Mayra (10 ani) şi Indira (6 ani), Daniel Buzdugan şi fiica sa, Maria (9 ani). Alţi invitaţi au fost Andrei Ştefănescu şi mama lui, Roxana.

Amenda, propusă de Monica Gubernat, a fost aplicată după ce au votat pentru aceasta şapte membri CNA: Florin Gabrea, Marius Badea, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. Radu Herjeu şi Radu Călin Cristea au fost împotrivă.

Sancţiunea a trecut la vot în cel de-al treilea tur. O altă propunere de sancţionare, de 20.000 de lei, a fost formulată de Radu Herjeu. În primele două tururi, propunerea lui Herjeu a avut trei voturi pentru (Florin Gabrea, Radu Herjeu şi Dorina Rusu), iar propunerea Monicăi Gubernat a avut cinci voturi pentru (Marius Badea, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat şi Răsvan Popescu). Radu Călin Cristea a fost împotriva ambelor propuneri.

Prezentă la şedinţa CNA, Norina Ionescu, reprezentanta televiziunii Antena 1, a spus că aceasta este o emisiune înregistrată care seamănă cu show-ul „Copiii spun lucruri trăsnite”, care a fost prezentat de Virgil Ianţu, şi că cei mici sunt foarte sinceri de obicei şi prezintă interpretări „indecente”.

„E o emisiune în care participă părinţi şi copii. E un format internaţional din Marea Britanie. E un fel de «Copiii spun lucruri trăsnite» (care a fost prezentată de Virgil Ianţu, n.r.). Este o emisiune înregistrată şi într-adevăr, există interpretări ale copiilor… indecente. Am văzut la montaj nişte lucruri, nişte informaţii din casă, care au fost tăiate. Copiii sunt foarte sinceri de obicei. Aceasta este ideea (emisiunii, n.r.): părinţii văzuţi prin ochii copiilor cu tot felul de subiecte abordate”, a spus Norina Ionescu.

Radu Herjeu a spus că nu îşi aminteşte să fi văzut „o perversitate mai mare” într-o emisiune de televiziune în România.

„Nu cred sau nu-mi aduc aminte să fi văzut o perversitate mai mare ca asta într-o emisiune de televiziune în România - să foloseşti ce spun copiii pentru a face glume sexuale în platou. Deci mi se pare de o perversitate monstruoasă. Comparaţia cu emisiunea lui Ianţu – Nu există! Copiii erau amuzanţi, spuneau glumiţe şi chiar dacă dădeau din casă nicidecum nu spuneau cum părinţii se uită pe telefon la oameni care fac prostii. Aş fi curios să văd varianta britanică, pentru că eu mă îndoiesc că acolo Ofcom (aurotitatea care reglementează audiovizualul în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, n.r.) ar permite aşa ceva. Să foloseşti afirmaţiile unui copil pentru ca după aceea în platou să faci glumiţe despre tampoane, despre fluturaşi… Mie se pare halucinat. Eu sunt şocat”, a spus Radu Herjeu.

Amenda a fost dată în baza articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.