Singurul tablou pictat de Winston Churchill în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost pus în vânzare de actriţa americană Angelina Jolie la casa Chiristie's, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Tower of the Koutoubia Mosque", pânză realizată la întoarcerea de la Conferinţa din Casablanca din 1944, este estimată între 1,7 şi 2,8 milioane de euro. 

Una dintre cele mai importante opere ale fostului premier britanic are o estimare care stabileşte un nou record pentru Churchill.  

La Casablanca, Winston Churchill şi al 32-lea preşedinte al SUA Franklin Roosevelt s-au întâlnit pentru a planifica lupta contra Germaniei naziste. La întoarcerea de la reuniune, Churchill l-a invitat pe liderul american în Marrakesh pentru a-i admira frumuseţea. 

"Roosevelt a fost impresionat", a declarat Nick Orchard, şeful departamentului de artă britanică modernă de la Christie's, pentru Associated Press.

"Churchill îi purta preşedintelui american o mare stimă", continuă specialistul. Astfel, el a decis să surprindă pe pânză imaginea moscheii principale construită în secolul al XII-lea, surprinsă la apus. În tablou, Munţii Atlas se ridică în spatele ei, în timp ce credincioşi intră în edificiu. Pentru a pecetlui prietenia lor, Churchill i-a oferit pânza liderului american ca amintire. 

Înainte de a ajunge la Christie's cu 80 de ani mai târziu, tabloul a fost mai întâi vândut de fiul lui Roosevelt la moartea acestuia în 1945. Abia în 2011, Angelina Jolie şi fostul soţ Brad Pitt, încântaţi de peisajele marocane, au decis să cumpere opera. După cinci ani, relaţia celor doi s-a terminat cu divorţ şi a început o bătălie juridică pentru împărţirea colecţiei lor de artă. Divorţată în 2019, Angelinei Jolie i-a revenit tabloul "Tower of the Koutoubia Mosque".

Revenit pe piaţă, tabloul va fi accesibil la Christie's în cadrul unei licitaţii de artă britanică modernă pe 1 martie, la Londra. Pentru reprezentantul casei, lucrarea ar putea stabili un nou record pentru a operă a premierului britanic. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.