The Guardian îi dedică Angelei Gheorghiu un amplu articol, înainte de spectacolele „La Bohème” pe care le va susţine de la Royal Opera House, între 24 ianuarie şi 16 februarie. Într-un interviu cu Stuart Jeffries, soprana afirmă că speră să-şi diversifice repertoriul înregistrat şi să cânte „pentru totdeauna”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angela Gheorghiu a revenit la Londra, oraşul ei drag, pentru a cânta Mimi în „La Bohème” de Puccini. Ea consideră că a cântat-o pe Mimi de câteva sute de ori de la debutul său profesional în acest rol la Opera Naţională Română în 1990. Artista promovează, de asemenea, un album de cântece de Puccini, intitulat „A Te”. Este o înregistrare care arată că vocea ei "rămâne la fel de proaspătă ca întotdeauna. Altfel nu aş fi cântat-o, pentru că este o înregistrare permanentă".

Stuart Jeffries, cel care a intervievat-o, spune că „dacă ea nu ar exista, Gheorghiu ar trebui inventată ca o contrapondere la noi, ceilalţi care ne îngropăm gloriile în falsă umilinţă”. "Când ai o carismă", îi spune artista româncă, "când ai voce, când ai frumuseţea a ceea ce faci şi a tot ceea ce faci cu corpul tău - ei bine! La asta mă refer când spun că opera înseamnă să atingi sufletul celuilalt”. 

"Eu nu sunt toată lumea", adaugă ea. "Suntem cu toţii fiinţe umane, dar nu toţi urcăm pe scenă şi suntem judecaţi. Pe fiecare contract pe care l-am semnat au fost doar două nume, al meu şi al compozitorului. Eu sunt acolo pentru a-l interpreta. Orice altceva nu este foarte important. Ceea ce fac eu este cel mai important”. 

Gheorghiu a atins o mulţime de suflete încă de la începuturi. În urmă cu 30 de ani, marele dirijor Sir Georg Solti a fost emoţionat atunci când ea a susţinut o audiţie pentru a cânta Violetta în „La Traviata”. "Fata este minunată", a anunţat el. "Ea poate face orice. Este extrem de muzicală, în sensul că muzica îi dictează emoţiile".

Şi apoi a fost acel moment la Washington, în 2009, când Gheorghiu, De Niro, Bruce Springsteen şi Grace Bumbry au primit premii din partea preşedintelui Obama. "Eram singurul european", îşi aminteşte Gheorghiu. Ea a cântat Vissi d'arte din „Tosca” de Puccini.

"Apoi Meryl Streep a venit la mine, a căzut în genunchi şi a spus: 'Oh, Doamne! În următoarea mea viaţă vreau să fiu ca tine!". „O ador pe Meryl!”, spune artista. 

Angela Gheorghiu a vorbit de asemenea despre sacrificii, carieră şi copii. 

"Trebuia să aleg să fac o carieră sau să am copii. Şi am spus că nu o voi face niciodată, pentru că nimeni nu te poate asigura că a avea copii nu îţi va schimba corpul. Când eşti însărcinată se întâmplă ceva cu corpul. Aşa că am fost foarte precaută".

Sora ei, Elena, născută un an mai târziu, a fost şi ea cântăreaţă de operă, dar a murit într-un accident de maşină în 1996, lăsându-i în urmă pe soţul Andrei Dan şi pe fiica Ioana. După moartea lui Dan, în 2001, Ioana a fost adoptată de Angela. La acea vreme, Angela era căsătorită cu tenorul Roberto Alagna: cuplul a crescut două fete, pe Ioana şi pe fiica lui Alagna, Ornella, din prima lui căsătorie. "Le numesc cele două prinţese ale mele".

„Gheorghiu locuieşte acum pe malul lacului Lugano, în Elveţia, dar consideră Londra casa ei spirituală. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi a absolvit la un an după căderea lui Ceauşescu. Prăbuşirea regimului său i-a permis lui Gheorghiu să caute o carieră internaţională. În acest scop, într-o zi din 1992, s-a trezit pe Floral Street din Londra, îmbrăcată într-o pelerină roşie. Ea a întrebat un trecător care este drumul spre uşa scenei de la Opera House. "Era la doar cinci metri distanţă! Am mai spus această poveste înainte". Aşa este, dar totuşi: ce poveste pentru o operă!”, scrie ziarul britanic. 

Mai târziu, în acelaşi an, a debutat la Londra în rolul Zerlina din „Don Giovanni”. Faptul că a fost angajată de unul dintre cele mai importante teatre de operă din lume a fost o lovitură remarcabilă pentru cineva care abia absolvise, însă prestaţia ei de la Covent Garden în rolul lui Mimi din „La Bohème”, câteva luni mai târziu, a fost cea mai importantă din povestea cu zâne. "Repetam Mimi şi Roberto [Alagna, care cânta Rodolfo] a întârziat. A stat în faţa uşii şi m-a auzit cântând. El aude o voce angelică şi îşi imaginează, cred, că sunt mai degrabă...”, „Grasă?”, îi sugerează jurnalistul. "Da, dar nu sunt. Purtam o fustă scurtă de kilt şi arătam foarte bine". Au fost căsătoriţi de primarul New York-ului de atunci, Rudy Giuliani, şi au divorţat în 2013. 

De atunci, artista are de mulţi ani o relaţie cu medicul dentist român Mihai Ciortea, cu 22 de ani mai tânăr decât ea.

Întrebată cât timp va mai cânta, Angela Gheorghiu a răspuns: "Cânt trei ore pe zi, dar nu-mi forţez vocea. Nu vreau să am o carieră efemeră ca Maria Callas. Vreau să cânt pentru totdeauna".

"Fiecare spectacol este unul nou. Fiecare moment este diferit”, declară soprana despre cum este să interpreteze acelaşi rol seară de seară. Gheorghiu speră să-şi diversifice repertoriul înregistrat. "Monteverdi, Vivaldi - vreau să las o înregistrare a interpretărilor mele ale acestora. Încă mai am ambiţia de a face lucruri noi”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.