Opera lui Ion Grigorescu, considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai neoavangardei, fiind promovat de muzee de primă mână în plan internaţional, precum Tate sau MoMA, va fi prezentată într-o amplă retrospectivă, "Cinema", în cadrul festivalului artelor Europalia România, la Galeria Kiosk din Gent, Belgia, în perioada 30 noiembrie 2019 - 2 februarie 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia "Cinema", ce reuneşte lucrări reprezentative pentru întreaga carieră a artistului, marcând principalele sale perioade de creaţie şi tehnici de exprimare vizuală: pictură, desen, film, fotografie, comentate din perspectiva raportării sale la arta cinematografică, va fi inaugurată pe 29 noiembrie, la ora 19.00, în galeria belgiană.

Retrospectiva, curatoriată de Magda Radu, reuneşte 118 lucrări extraordinare ale artistului contemporan, fotografii şi filme experimentale, opere reprezentative pentru practica sa nonconformistă din perioada socialistă.

"Tema generală a cinematografiei face posibilă abordarea practicii sale artistice singulare dintr-o perspectivă transversală, fără a încerca să creeze iluzia unui întreg unificat", spune Magda Radu.

"Opera lui Grigorescu se caracterizează printr-o experimentare inepuizabilă, o utilizare impresionantă a referinţelor şi o stratificare intelectuală. Aici, cinematograful funcţionează mai degrabă ca un instrument de investigare, mai degrabă decât ca o implicare singulară cu mediul de film şi video, fiind legat de interpretarea artistului despre conceptul de mişcare, desfăşurat în multe limbaje vizuale şi prin diverse ramificaţii tematice. Contabilizează, de asemenea, salturile şi tranziţiile de la un mediu la altul. În scrierile sale, Grigorescu s-a gândit la comparaţii între pictură, film şi fotografie, în timp ce în lucrarea sa a împins fiecare limbaj vizual la limită, până la dispariţia sau dematerializarea lor", a adăugat curatorul.


 

Ion Grigorescu (n.1945, Bucureşti) este un pictor, desenator şi eseist român, contestatar al regimului comunist, critic al societăţii consumiste de azi, personalitate de prim rang a artei plastice româneşti şi europene. Opera sa artistică cuprinde lucrări de pictură, desen, gravură, pictură bisericească, icoane, fotografie şi artă video.

Artistul publică texte teoretice, pagini de jurnal, studii de istoria fotografiei în revistele Arta, Secolul 20. Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputaţia sa traversând graniţele României numai după 1990. În prezent este considerat un artist de excepţie, iar operele sale, repere preţioase în peisajul artistic contemporan. Din 1967, Ion Grigorescu abordează teme precum sexualitatea, corpul uman, peisajul şi mai ales omniprezenţa politicului. În timpul regimului comunist, artistul şi-a desfăşurat activitatea pe ascuns, autocenzurându-se.

Magda Radu, curator şi istoric de artă, este co-fondatoarea Salonului de proiecte, un spaţiu independent de artă contemporană înfiinţat în 2011, destinat producţiei de artă şi cercetării. A editat sau co-editat mai multe cataloage de expoziţii şi cărţi, printre care: "Arta în România între anii 1945-2000. O analiză din perspectiva prezentului" (2016), "Dear Money" (2014) şi "André Cadere/ Andrei Cădere" (2011). În ultimii ani a fost curatoare a unor expoziţii organizate la Bienala ArtEnconters Timişoara; MNAC Bucureşti; MUSAC, Leon; Spinnerei, Leipzig, sau Photo España, Madrid. Este curatorul participării României la a 57-a ediţie a Bienalei de la Veneţia (2017) cu proiectul "Geta Brătescu - Apariţii". În calitate de colaborator la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti a predat un curs ce analizează arta românească în context est-european, precum şi un curs axat pe studii curatoriale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.