Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a jucat rolul naratorului din cartea "Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey", de Susan Wojciechowski, la un atelier de lectură care a avut loc, vineri seară, la Biblioteca “Emil Gârleanu” din Capitală. El a declarat că cea mai bună metodă de a-i face pe copii să citească şi să se apropie de cărţi este prin exemplul părinţilor, care să le citească de la cele mai mici vârste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“A fost foarte bine, nu am exersat deloc şi cred că am făcut o treabă decentă spunând povestea. Copiii pare că s-au simţit bine şi au fost atenţi, a fost o atmosferă plăcută. Am sentimentul că au fost curioşi şi asta reiese din faptul că atunci când li s-au pus întrebări despre poveste au ştiut părţi importante din text, deci au fost atenţi”, a povestit, vineri seară, şeful reprezentanţei diplomatice.

Ora de poveşti a fost una specială, pentru că lectura s-a făcut în opt voci şi în două limbi. Cei mici au venit cu instrumente muzicale şi au recreat la finalul poveştii atmosfera Ajunului de Crăciun. Ei au cântat colinde în engleză şi română. "A fost special pentru mine", a spus Maia, o fetiţă de 6 ani. "Mie mi-a plăcut că a fost citită pe roluri", a fost de părere Toma, un alt foarte tânăr cititor. 

"Am mai fost la alte biblioteci, în afara Bucureştiului, şi am avut câteva scurte lecturi, dar acum a fost prima dată când am citit o carte întreagă”, şi-a evaluat ambasadorul rolul de actor.

Hans Klemm şi Brenda Bates (Foto: Biblioteca
Hans Klemm şi Brenda Bates (Foto: Biblioteca "Emil Gârleanu")

"Ceea ce mi-au spus prietenii mei, Brenda şi Dana Bates, care au organizat evenimentul din seara asta împreună cu Biblioteca Metropolitană, este că să citeşti de la o vârstă fragedă pe o perioadă lungă de timp este foarte important. Ideal, copiii mici ar trebui să citească câte 20 de minute pe zi şi cea mai bună introducere în lumea cărţilor şi a lecturii pentru ei este prin intermediul părinţilor. Când părinţilor le pasă, când ei citesc la rândul lor şi apoi le citesc copiilor”, a explicat ambasadorul importanţa lecturii pentru cei mici.

"Cel mai bine este ca părintele să îşi înveţe copilul să citească acasă şi cea mai bună modalitate este să-i citească. Este foarte important”, a subliniat el.

Diplomatul a transmis în română „Crăciun fericit!” tuturor. "Doresc tuturor Crăciun liniştit şi un an fericit!".

"Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey" a fost tradusă în limba română de poetul Florin Bican şi publicată în 2018 la editura Cartea Copiilor.

Jonathan Toomey este un cioplitor în lemn, cel mai bun din oraş. Dar este întotdeauna posac şi morocănos. Zâmbeşte rareori şi nu râde niciodată. Nimeni nu ştie că o batistă de dantelă, o păturică albă de copil şi o schiţă în cărbune a unei femei care ţine în braţe un prunc nou-născut zac părăsite într-un sertar pe care Jonathan Toomey nu-l deschide niciodată. Dar într-o zi de început de iarnă, văduva McDowell împreună cu băieţelul ei, Thomas, îi bat la uşă cu o rugăminte pe care numai el le-o poate îndeplini.

Povestea "Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey" a fost răsplătită cu numeroase premii, dintre care cele mai importante sunt Kate Greenaway Medal în 1995, Christopher Award şi cel oferit de American Library Association.

Evenimentul de vineri a deschis seria de lecturi publice din cadrul campaniei educaţionale "Citeşte-i iepuraşului tău", care îşi propune să le amintească părinţilor români de beneficiile pe care le pot aduce doar 20 de minute de lectură în fiecare zi, încă de la naştere. Ceea ce are nevoie tânărul creier al copilului cel mai mult este ceva ce orice părinte, bogat sau sărac, cu diplome sau nu, poate să i-l ofere oricând: cuvintele. Cuvintele rostite cu dragoste sunt la îndemâna oricui şi construiesc mintea unui copil.

Prin implicarea unor personalităţi, precum ambasadorul Statelor Unite în România, campania atrage atenţia asupra importanţei majore a cititului împreună pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Organizatorii evenimentului au fost editura Cartea Copiilor, Citim Împreună România şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.