Ambasada Rusiei în România a transmis prin intermediul unui mesaj publicat pe contul ei oficial de Facebook, miercuri seară, că a primit în urma protestului ”Donează un cent pentru Rusia”, iniţiat pe aceeaşi de reţea de socializare, 19,19 lei, 4,41 euro, 0,31 dolari americani, 200 de yeni japonezi şi 200 de woni sud-coreeni, iar suma va fi donată în campania privind subscripţia publică naţională pentru achiziţia operei “Cuminţenia Pământului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În seara zilei de 27 septembrie 2016 la Ambasadă s-a adresat un cetăţean român care a transmis în nume propriu o sumă de bani a cărei valoare el însuşi nu a putut să o precizeze. Potrivit dânsului, el a făcut acest lucru pentru a rambursa Ambasadei o parte din suma donată de către noi în campania privind subscripţia publică naţională pentru achiziţia operei «Cuminţenia Pământului» a sculptorului Constantin Brâncuşi”, se afirmă în mesajul publicat, miercuri seară, pe contul Ambasadei Rusiei în România.

”Am numărat banii aduşi de către această persoană şi s-a dovedit că dânsul a transmis 19,19 lei româneşti, 4,41 euro, 0,31 dolari SUA, 200 de yeni japonezi şi 200 de woni sud-coreeni. Pornind de la aprecierea pozitivă acordată de MAE al României, în ceea ce priveşte donaţia modestă a Ambasadei ruse în recuperarea patrimoniului naţional român, am luat decizia de a trimite aceşti bani în fondul menţionat. Luând în considerare faptul că au fost multe monede străine de valori diferite, această procedură, cel mai probabil, va dura mai mult timp”, au transmis reprezentanţii Ambasadei ruse.

”Suntem recunoscători tuturor cetăţenilor români neindiferenţi care au apreciat în mod corect poziţia Ambasadei drept cea care urmăreşte îmbunătăţirea relaţiilor noastre, căutarea interpretării pozitive reciproc acceptabile a istoriei noastre comune şi aici, bineînţeles, cuvântul «ponderabil» trebuie să fie spus de experţii Comisiei comune de istorici ruso-române. Sperăm că dezbaterea destul de emoţională care, fără nicio intenţie din partea noastră, a început în societatea românească va contribui nu numai la o mai bună înţelegere a istoriei noastre comune, dar, de asemenea, şi la construirea de noi relaţii pragmatice de bună vecinătate între ţările noastre”, se afirmă în încheierea aceluiaşi mesaj. 

Mai multe persoane, între care s-a aflat şi Marius Bostan, fost ministru al Comunicaţiilor, au participat, marţi seară, la Ambasada Rusiei, la protestul ”Donează un cent pentru Rusia”, iniţiat pe Facebook, care, potrivit organizatorilor, a fost demarat ”ca să nu rămânem datori aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur”. 

Iniţiatorul evenimentului, jurnalistul Tiberiu Lovin, a fost primit în ambasadă de consilierul pentru probleme de presă al diplomatului rus la Bucureşti, care a acceptat suma strânsă de participanţi şi a transmis că o va dona pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat luni "o contribuţie financiară modestă" pentru recuperarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului". Anunţul a fost făcut pe Facebook, unde ambasada a publicat şi un videoclip în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în Al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei".

"Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori în platoul de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial - armata rusă şi armata română luptă împreună pentru independenţa României. Al Doilea Război Mondial - armata sovietică şi armata română luptă împreună pentru independenţa Europei. Industrializarea României - România se reconstruieşte economic şi social cu sprijinul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. Ambasada Federaţiei Ruse în România donează pentru «Cuminţenia Pământului». România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată", este mesajul videoclipului publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis marţi că apreciază contribuţia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului naţional românesc, considerând însă "mai puţin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relaţiilor bilaterale, cu atât mai mult cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunţe este Comisia comună de istorici româno-rusă".

Conturi la opt bănci din România sunt disponibile în lei, euro şi dolari, iar donaţiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se găsesc pe site-ul brancusiealmeu.ro. În plus, trimiţând textul ”brancusi” la 8833, pot fi donaţi 2 euro pentru subscripţia naţională.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.