Johan Kobborg va rămâne la Opera Naţională Bucureşti, numai dacă aspectele care au transformat instituţia într-una ”de nivel internaţional” vor fi prezervate de noua conducere, a anunţat balerinul, după întâlnirea cu noul ministrul al Culturii, Corina Şuteu, la care a participat împreună cu balerina Alina Cojocaru. Danezul a transmis şi un mesaj de încurajare pentru balerinii de la ONB, alături de care speră să treacă peste ”vremurile de nesiguranţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri seară, balerina Alina Cojocaru a revenit în România, pentru a participa, împreună cu Johan Kobborg, până la începutul lunii aprilie coordonator al Corpului de balet al Operei Naţionale Bucureşti, la o întâlnire cu noul ministru al Culturii, Corina Şuteu. Potrivit unei declaraţii pentru News.ro, Alina Cojocaru a fost sunată şi invitată la această întâlnire de la Ministerul Culturii.

”Tocmai ne-am întors de la Ministerul Culturii, unde am fost invitaţi de Corina Şuteu pentru a vorbi despre ONB şi viitoarea noastră colaborare cu aceasta. Am fost consecvenţi cu principiile noastre. Am venit aici acum mai bine de doi ani, pentru a fi parte a trasformării care să facă din ONB o instituţie de nivel internaţional. Vom lua în considerare să rămânem, doar daca aceste aspecte vor fi menţinute de noul management. Aşteptăm următoarele întâlniri”, a anunţat, pe contul de Facebook, Johan Kobborg.

Coregraful danez a avut şi un mesaj pentru balerinii de la Opera Bucureşti: ”Pentru dansatorii din ONB: rămâneţi puternici şi amintiţi-vă iubirea pe care o aveţi pentru dans, şi sper ca pasiunea voastră să vă ajute să treceţi peste aceste vremuri de nesiguranţă”.

Într-o lună marcată de tensiuni şi proteste, Opera Naţională Bucureşti a pierdut, numai din costurile biletelor pentru reprezentaţiile anulate, peste 20.000 de euro, la care se adaugă aproximativ 350.000 de euro, reprezentând cheltuielile pentru producţia spectacolelor anulate şi drepturi de reprezentare, potrivit unei estimări obţinute de agenţia de presă News.ro.

Astfel, în contextul tensiunilor de la Opera Bucureşti, culminate cu demiterea ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, Opera Naţională Bucureşti a pierdut drepturile de reprezentare pentru două mari producţii internaţionale, a anulat Gala Internaţională a Dansului, programată pentru 28 aprilie şi a oprit trei reprezentaţii, în condiţiile în care spectatorii erau deja în sală.

Mai mult, unul dintre prim-balerini, Dawid Trzensimiech, care se alăturase Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti în martie 2014, venind de la Royal Opera House Covent Garden, a demisionat de la ONB în contextul plecării lui Johan Kobborg şi a fost numit imediat solist al baletului Operei Naţionale din Varşovia. Înainte de a pleca, Trzensimiech le-a mulţumit, pe contul de Facebook, lui ”Johan Kobborg şi echipei” de la Bucureşti, pentru prilejul de a dansa în ”Manon”, experienţă pe care, spune aceasta, o va preţui întreaga carieră.

Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere numită de Vlad Alexandrescu, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet.  Tensiunile s-au accentuat, ducând la un vid de putere la ONB, fără conducere, astăzi, şi la demisia ministrului Culturii, criticat de preşedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat criza de la Operă.

Noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că preferă să nu se grăbească în cazul situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti (ONB) şi că Johan Kobborg va rămâne în instituţia de spectacole.

În opinia ministrului Culturii, ”este firesc” ca Johan Kobborg să rămână în instituţie, iar despre numele vehiculate pentru conducerea interimară a Operei, Corina Şuteu a afirmat că regizoarea Beatrice Rancea, angajata Operei din Iaşi, este luată în considerare pentru această funcţie.

Pe de altă parte, tot joi, cincizeci de balerini ai Operei Naţionale Bucureşti (ONB50 de balerini dintre cei aproximativ 110, incluzând şi divertismentul, au scris un mesaj prin care spuneau că revenirea coregrafului Johan Kobborg la conducerea Compartimentului Balet al Operei este "indezirabilă”. În comunicatul redactat de grupul de angajaţi aceştia îşi exprimă deschiderea de a colabora cu orice personalitate din lumea baletului, ”dacă acesta va respecta legile ţării, cultura românească şi pe noi ca artişti”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.