Doi jurnalişti algerieni acuzaţi de defăimare şi de atentat la viaţa privată vor fi judecaţi pe 8 noiembrie în Alger şi riscă până la cinci ani de închisoare, a anunţat, sâmbătă, pentru AFP avocatul lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arestaţi pe 23 octombrie, apoi plasaţi în arest preventiv la domiciliu, redactorul-şef şi jurnalistul de la Algérie Part, Abdou Semmar, precum şi colaboratorul său, Merouane Boudiab, au fost arestaţi în urma plângerii depuse de Anis Rahmani, CEO al principalului grup algerian de media privat Ennarhar.

Cei doi jurnalişti au publicat pe site-ul lor "informaţii" care îl privesc pe Rahmani, a indicat unul dintre avocaţii lor. 

Ei "vor fi judecaţi pe 8 noiembrie la tribunalul corecţional din Bir Mourad Rais pentru defăimare şi atentat la viaţa privată", a afirmat avocatul lor, Me Abdelghani Badi.

Al treilea jurnalist, Adlène Mellah, director al site-urilor de informaţie Algérie Direct şi Dzair Presse, a fost arestat pe 22 octombrie, dar data procesului nu se cunoaşte, a spus Me Badi. Acuzat de "ultraj la adresa instituţiilor", "de înregistrări fără autorizaţie sau consimţământ" şi de "atentat la viaţa privată", el riscă de asemenea cinci ani de închisoare. 

Într-un nou comunicat, organizaţia Reporters sans frontières (RSF) a solicitat "respectarea demnităţii şi a prezumţiei de nevinovăţie a jurnaliştilor".

Souhaieb Khayati, director al RSF din Tunis, a estimat că "modul jurnalistic de a trata acest caz de către Ennahar TV (...)" "poate avea un impact periculos în derularea procesului", subliniind că "autorităţile au responsabilitatea de a garanta un proces echitabil" jurnaliştilor. 

"Mass-media au ignorat această prezumţie de nevinovăţie pentru a încerca să influenţeze decizia justiţiei şi trebuie să fie audiate pentru această crimă", a declarat Me Badi. "Urmărirea lor penală este legată de activitatea lor de jurnalişti care este protejată de Constituţie", a spus el, denunţând detenţia preventică a clienţilor săi în legătură cu fapte care nu constituie "nici terorism, nici trafic de droguri". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.