Doi muzicieni de talie internaţională - violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Sînziana Mircea - vor concerta la Londra, în cadrul Seriei „Concertele Enescu”. Concertul va avea loc joi, 9 noiembrie, ora 19:00, la sediul reprezentanţei ICR din Belgrave Square.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Repertoriul recitalului de vioară şi pian cuprinde Meditaţie din opera Thaïs de Jules Massenet, Liebesleid şi Liebesfreud de Fritz Kreisler, Centone di sonate Op. 64, MS 112: Sonata nr. 1 ȋn La minor de Niccolo Paganini, Balada şi Impromptu concertant de George Enescu, precum şi o creaţie a compozitorului contemporan Călin Huma, Concertul pentru vioară şi pian.

Mă onorează participarea în cadrul Seriei de Concerte „Remember Enescu”, prezentate la nivel internaţional, şi posibilitatea de a cânta muzica lui George Enescu, a marilor compozitori ai lumii, dar şi a unor compozitori români contemporani în faţa publicului european. Totodată, turneul este o foarte bună ocazie de a face cunoscut patrimoniul naţional şi valorile româneşti şi, nu în ultimul rând, de a vorbi despre Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023, ca o destinaţie culturală europeană importantă, declară violonistul Alexandru Tomescu.

„Este o onoare şi o imensă bucurie pentru ICR Londra să prezinte concertul violonistului Alexandru Tomescu şi al pianistei Sînziana Mircea. Talentul şi carisma muzicienilor români precum şi repertoriul atent ales vor încânta deopotrivă publicul britanic şi membrii comunităţii româneşti din Regatul Unit. Multe mulţumiri partenerilor care au făcut acest concert posibil”, declară directorul ICR Londra, Aura Woodward.

Seria „Concertele Enescu” se desfăşoară, fără întrerupere, sub egida Societăţii Enescu din Marea Britanie, încă din 2007. De-a lungul anilor, au concertat sute de muzicieni români, britanici şi internaţionali, uniţi prin pasiunea de a aduce compoziţiile enesciene în prim plan şi de a le prezenta în context internaţional, conservând astfel memoria geniului tutelar al muzicii româneşti.


Sezonul 2023-2024 al Concertelor Enescu a debutat cu recitalul lui Gabriel Croitoru pe vioara Guarneri „Catedrala” a lui George Enescu şi continuă cu cel al lui Alexandru Tomescu, care va mânui vioara Stradivarius Elder-Voicu, construită în 1702.

Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, cu o carieră internaţională prestigioasă, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale la festivalurile de muzică clasică. După o carieră realizată în Europa şi în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre - Tokyo, sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma, să formeze „Romanian Piano Trio”, una dintre cele mai de succes formule clasice ale ultimilor 30 de ani. Pentru măiestria lui, în septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta pe renumita vioară Stradivarius Elder-Voicu, construită în 1702. Vioara, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul dintre cele mai bine conservate instrumente Stradivarius din lume. Alexandru Tomescu a studiat la Ecole Superieure de Musique, Sion, Elveţia cu prof. Tibor Varga, la Southern Methodist University, Dallas, Texas cu prof. Edward Schmieder, la Universitatea de Muzică Bucureşti, cu prof. Ştefan Gheorghiu şi la Şcoala de Muzică „George Enescu” din Bucureşti cu prof. Mihaela Tomescu.

Pianista Sînziana Mircea, tânără artistă Steinway, desfăşoară o carieră internaţională în Europa, America de Nord şi Asia. Pianista şi-a făcut debutul la Tokyo Metropolitan Theatre din Japonia şi St. Martin-in-the-Fields din Londra când avea doar 20 de ani. Patru ani mai târziu, a debutat la Carnegie Hall din New York într-un recital răsplătit de publicul american cu ovaţii în picioare. Curând după aceea, Sînziana Mircea a întreprins primul său turneu în China. Recentele sale apariţii includ Carnegie Hall, Sala Radio Bucureşti, Filarmonica din Stockholm, Filarmonica din Tallinn, Harvard Club New York, Filarmonica din Bucureşti, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall. Sînziana Mircea a primit în 2017 titlul de Young Steinway Artist, desemnând cei mai promiţători pianişti din întreaga lume. Înregistrările concertelor ei au fost difuzate de toate canalele radio europene importante pentru muzică clasică, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia sau Radio România Muzical. Până la acest moment, pianista a lansat trei CD-uri: Fortuna – Piano Sensation, Unending şi Nihil Sine Deo, distins cu locul al treilea la concursul naţional pentru cel mai bun CD de muzică clasică din România în 2016, organizat de Radio România Muzical şi a ȋnregistrat alte două ȋn compania lui Alexandru Tomescu. Ȋn prezent predă la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sassari, Sardinia, Italia.

Seria Concertelor „Remember Enescu“ face parte din Programul cultural naţional Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 şi este finanţat prin programul OVERBORDER CULTURE+, derulat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.