Prinţul Albert al II-lea de Monaco şi soţia sa Charlene au lansat oficial, vineri, TV Monaco, primul canal public de televiziune de interes general al principatului mediteranean, care se alătură reţelei francofone TV5 Monde şi care îşi propune să se concentreze asupra mediului, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este un mare motiv de mândrie. Există o dorinţă de a face ca principatul să strălucească în întreaga lume”, a declarat prinţul acestui stat mic, dar bogat, de pe Coasta de Azur, în timp ce lansa primul program de ştiri de televiziune din sala de control.

Acest program de ştiri, alături de altele, va fi difuzat pe TV5 Monde, cel mai important canal francofon din lume, vizionat de aproximativ 60 de milioane de telespectatori în fiecare săptămână şi disponibil în 198 de ţări.

Principatul are o populaţie de 40.000 de locuitori, de unde şi dorinţa de a extinde audienţa în străinătate prin parteneriate şi difuzări prin intermediul operatorilor de cablu.

 

„Cu aceste instalaţii foarte frumoase, foarte moderne şi foarte funcţionale va exista un program de înaltă calitate, care cred că va fi pe placul nu numai al locuitorilor principatului, ci şi al tuturor celor care iubesc Monaco şi Riviera din întreaga lume”, a declarat prinţul Albert, amintind că tatăl său, prinţul Rainier, a lansat TV Monte Carlo în 1954.

Cu un buget de aproximativ 15 milioane de euro în acest an, canalul finanţat de statul monegasc îşi propune să funcţioneze pe patru „piloni: ştiri, sport, mediu şi stil de viaţă de pe Coasta de Azur”, a declarat pentru AFP directoarea sa, Nathalie Biancolli, fostă şefă a achiziţiilor la France Télévision.

Aproximativ zece jurnalişti

În prezent, TV Monaco are în jur de zece jurnalişti la departamentul de ştiri şi puţin sub zece la sport. Frédéric Cauderlier, fost jurnalist politic belgian şi purtător de cuvânt al fostului prim-ministru belgian Charles Michel, care a fost şi consilier al guvernului Principatului, este redactor-şef. Printre editorialişti, Laetitia Bernard, jurnalistă sportivă la Radio France, nevăzătoare din naştere, va vorbi, de asemenea, despre sport.

Pentru acoperirea internaţională, redacţia se va putea baza pe reţeaua TV5 Monde. Monaco se alătură celor cinci finanţatori ai acestei reţele de televiziune de limbă franceză: Franţa, Elveţia, Canada, Quebec şi Valonia-Bruxelles.

Pe lângă cumpărarea de programe, TV Monaco îşi va produce propriile programe sau se va implica în coproducţii, cum este cazul documentarului "Le Dauphin du Gange" (Kevin Sempé), o întâlnire cu acest uimitor delfin de apă dulce pe cale de dispariţie, difuzat vineri seara.

„Încercăm să alegem subiecte atipice, să privim lucrurile dintr-un unghi diferit”, explică Nathalie Biancolli.

Deşi independenţa canalului a fost pusă la îndoială, directorul general al acestuia afirmă că „întreaga structură este pusă la punct pentru a o garanta”. „Avem un consiliu de administraţie, o cartă de etică şi un comitet de etică”, subliniază ea, precizând că garanţiile de independenţă sunt necesare pentru a adera la reţeaua TV5.

"Canalul a primit statutul necesar şi va fi independent de puterile politice şi economice", a declarat Yves Bigot, directorul general al TV5 Monde, unul dintre primii invitaţi la emisiunea inaugurală de ştiri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.