Al Gore, Arnold Schwarzenegger şi Leonardo DiCaprio se numără printre personalităţile care l-au criticat pe preşedintele american Donald Trump pentru decizia sa de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Putin refuză să îl critice pe Trump pentru retragerea SUA din Acordul de la Paris

Arnold Schwarzenegger a spus într-un videoclip publicat pe internet că un singur om nu poate distruge progresul pe care l-a făcut SUA şi nu poate opri revoluţia energiei curate. El a continuat glumind că nimeni nu poate călători înapoi în timp în afară de el.

”Un singur om nu ne poate distruge progresul pe care l-am făcut. Un singur om nu ne poate opri revoluţia energiei curate. Şi un singur om nu poate călători înapoi în timp. Numai eu pot să fac asta. Preşedintele Trump spune că retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Mesajul meu către dumneavoastră, domnule preşedinte, este că prima şi cea mai impotantă responsabilitate a dumneavoastră este să protejaţi poporul. 200.000 de persoane mor anual în SUA din cauza poluării aerului şi jumătate din râurile noastre sunt prea poluate. Nu putem să rămânem nepăsători în timp ce oamenii se îmbolnăvesc şi mor, mai ales că ştim că există o altă cale”, a spus el.

Schwarzenegger a adăugat: ”Domnule preşedinte, ştiu că poate fi mai uşor şi mai confortabil să te uiţi înapoi. Şi pentru multe persoane, trecutul pe care îl cunoaştem este mai puţin înspăimântător decât viitorul necunoscut. Însă, unii dintre noi ştiu cum arată un viitor cu energie curată. Şi nu este înspăimântător. Am văzut asta în oraşe şi state şi în toată lumea. Vă rog, domnule preşedinte, alegeţi viitorul”.

El a continuat spunându-i preşedintelui Trump că oamenii vor acţiona, chiar dacă el nu o face.

”Nimeni nu îşi aduce aminte de oamenii care i-a spus preşedintelui Kennedy să nu meargă pe lună. Noi ne aducem aminte de liderii extraordinari. Liderii extraordinari care nu merg înapoi, ci merg către viitor. Vedeţi dumneavoastră, oamenii vor acţiona. Guvernele locale şi ale statelor vor acţiona. Alţi lideri din guverne locale vor acţiona şi vor umple golul pe care dumneavoastră îl creaţi. La fel ca toate mişcările extraordinare din istoria umană, viitorul nostru curat începe cu o mişcare de bază în comunităţile, oraşele şi statele noastre. 70% din emisiile noastre toxice pot fi controlate la nivel local şi de stat. Nu ne putem încrede doar în Washington D.C. să conducă, nu. Trebuie să o facem noi înşine”, a mai spus actorul. 

În plus, el a amintit că pe vremea când era guvernator al statului California a impus cele mai stricte reguli în privinţa mediului, ceea ce a făcut ca economia să prospere.

”Astăzi, suntem pe primul loc în protajarea mediului şi n creşterea economică. Avem cel mai curat aer şi cea mai curate apă şi avem cea mai mare producţie de locuri de muncă. Am creat mai multe locuri de muncă anul trecut decât cel de-al doilea şi cel de-al treilea stat împreună. Protejarea mediului nu ne va distruge economia. Ideea principal este că politicile de mediu bune fac exact opusul – sporesc economia”, a încheiat Arnold Schwarzenegger.

Fostul vicepreşedinte Al Gore a spus că retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice este o acţiune ”nesăbuită şi nejustificată”.

”Retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice este o acţiune nesăbuită şi nejustificată. Subminează statutul Americii în lume şi ameninţă să provoace daune abilităţii umane de a rezolva criza climatică în tim putil. Însă nu vă faceţi griji: dacă preşedintele Trump nu îşi va îndeplini rolul de conducător, îl va suplini poporul American”, a spus Al Gore.

Creator al filmului ”Un adevăr incomod/ An Inconvenient Truth” (2006), care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun documentar, Al Gore, activist recompensat cu premiul Nobel pentru Pace în 2007, este de părere că lumea se află în mijlocul unei revoluţii a energiei curate şi un om nu o poate opri.

”Lideri civili, primari, guvernatori, directori executive, investitori şi cea mai mare parte din comunitatea de afaceri vor răspunde acestei provocări. Ne aflăm în mijlocul unei revoluţii a energiei curate, care nu poate fi oprită de o persoană sau un grup. Decizia preşedintelui Trump se află în conflict cu ceea ce majoritatea americanilor îşi doresc de la preşedintele lor. Însă, indiferent de ceea ce va face el, noi ne vom asigura că tranziţia noastră inevitabilă la o economie de energie curate va continua”.

Leonardo DiCaprio a spus că viitorul planetei a fost ameninţat de decizia neglientă a preşedintelui Donald Trump şi le-a cerut fanilor săi să acţioneze.

”Astăzi, viitorul mediului planetei noastre a fost ameninţat de decizia neglijentă a preşedintelui Trump de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Viitorul nostru ca planetă este mai supus riscului ca niciodată. Pentru americani şi membri ai comunităţii mondiale care caută o conducere fermă în privinţa problemelor climatice, această acţiune este profund demobilizatoare. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim determinaţi să rezolvăm prolema schimbării climatice, şi să contestăm acei lideri care nu cred în faptele demonstrate ştiinţific sau în adevăruri empirice. Este timpul să acţionăm, să ne organizăm, să ripostăm şi să ne direcţionăm energia în acţiuni politice de bază”, a scris actorul pe Instagram.

DiCaprio şi-a încheiat mesajul spunându-le fanilor săi că pot începe să se implice prin a sprijini o serie de organizaţii ”aflate în linia întâi a acestei lupte”.

Între vedetele care s-au exprimat pe reţelele de socializare cu privire la acest subiect se numără John Legend, care a scris că ”Trump este ruşinea noastră naţională”, cântăreaţa şi actriţa Bette Midler, care a notat că nu a existat niciodată în istoria SUA un ”asemenea megaloman distructiv” la Casa Albă, şi regizorul de film Ava DuVernay, care a spus că decizia este ”ruşinoasă”.

Regizorul Michael Moore este de părere că ”Trump tocmai a comis o crimă împotriva umanităţii”. ”Acest prădător recunoscut şi-a extins acţiunile către întreaga planetă”, a scris el.

Actriţa Alyssa Milano a subliniat faptul că sunt doar două ţări care nu fac parte din Acordul de la Paris privind schimbările climatice – Nicaragua şi Siria.

”Un idiot în vârstă de 70 de ani care crede că shimbarea climatică este o farsă a angajat o trupă pentru a celebra moartea mai rapidă a Pământului. Asta este mai mult decât jenant”, a scris actorul Ike Barinholtz.

Pe de altă parte, realizatorul TV Piers Morgan a spus că nu este de acord cu decizia lui Donald Trump, dar crede că preşedintele încearcă să obţină ”o înţelegere mai bună”.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat joi retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.