Arta contemporană românească a urcat în topul preferinţelor colecţionarilor sau investitorilor, în ciuda contextului economic instabil. Astfel, perspectiva de internaţionalizare a anumitor artişti români contemporani a generat creşteri spectaculoase de preţuri în licitaţii, aşa cum este şi cazul artiştilor prezenţi în cadrul Licitaţiei Artmark de Artă Postmodernă şi Contemporană din 7 iulie - Adrian Ghenie, Ştefan Câlţia, Sabin Bălaşa, Horia Bernea, Gheorghe Fikl sau Felix Aftene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre artiştii contemporani preferaţi ai colecţionarilor se află Ştefan Câlţia, unul din puţinii pictori care şi-a câştigat, în ultimii ani, locul în elita artei româneşti din toate timpurile. Ultimul record atins de artist a avut loc în luna mai a acestui an - opera „Lumea ca teatru”, de mari dimensiuni, a fost adjudecată pentru 75.000 de euro. Ştefan Câlţia este prezent în licitaţia de joi, 7 iulie, cu 7 lucrări ce au preţuri de pornire variind de la 250 de euro la 20.000 de euro. Cel mai mare preţ de pornire în cadrul sesiunii de vânzări aparţine tot unei opere semnată de Ştefan Câlţia - „Coşul cu sânziene”, estimată de casa de licitaţie la 20.000-35.000 de euro. 

O atenţie sporită din partea colecţionarilor investitori o are şi artistul Gheorghe Fikl, care reprezintă o apariţie rară în licitaţiile de artă contemporană. Cu o evaluare de 18.000-25.000 de euro este scoasă la licitaţie opera „Baroc”, care ilustrează asocierea metaforică între animale sălbatice sau domestice şi interioare baroce - o lume bizară, în care natura inocentă coexistă stingher cu civilizaţia flamboiantă.

În cadrul licitaţiei din 7 iulie se remarcă pictura de mari dimensiuni „Armonie în zori” semnată de Felix Aftene şi care are o evaluare de 7.000-12.000 de euro. Trendul ascendent de interes manifestat pentru artist în ultimii ani a fost evident în piaţa de artă contemporană - de la preţuri de adjudecare de câteva mii de euro, în urmă cu 2-3 ani, până la 20.000 de euro anul acesta, în cadrul Licitaţiei de Primăvară. 

Un loc special ce încoronează segmentul de artă contemporană îl ocupă cel mai cunoscut artist român contemporan la nivel internaţional, Adrian Ghenie, care şi-a câştigat locul în Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti, la mică distanţă de triada celor mai bine tranzacţionaţi artişti români Grigorescu-Tonitza-Luchian, clasându-se printre cei mai interesanţi artişti români, atât din perspectivă culturală, dar şi investiţională. În ultimii ani, fenomenul Ghenie a doborât record după record la nivel internaţional, iar piaţa de artă românească nu poate să ignore succesul artiştilor contemporani în străinătate.

În cadrul licitaţiei din 7 iulie, Ghenie este prezent cu o lucrare de grafică, ce are preţul de pornire de doar 1.000 de euro. „Nevermore” face parte din ciclul portretelor realizate de artist în tehnica serigrafiei de colaj, iar o lucrare din aceeaşi serie a fost adjudecată pentru 17.000 de euro în cadrul uneia dintre licitaţiile Artmark, de artă contemporană, de anul trecut.

Nu mai puţin interesanţi cultural şi investiţional sunt artiştii tineri, care transpun în pânzele lor actuale manifeste sociale sau politice. Între cei mai remarcaţi de comunitatea colecţionistică se numără Obie Platon, Irlo, Oana Farcaş, dar şi Ştefan Ungureanu sau Nicolae Comănescu, ale căror lucrări încă pornesc de la preţuri accesibile, de doar câteva sute sau mii de euro.

Cele 150 de opere de artă contemporană pot fi vizitate în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă, de pe str. C.A. Rosetti, nr. 5.  Accesul în expoziţie este gratuit, de luni până duminică, în intervalul 10:00-20:00. Tot acolo, vizitatorii interesaţi de un artist sau o operă au posibilitatea să primească recomandări din partea consultanţilor de artă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.