Pictorul român Adrian Ghenie a stabilit un nou record de preţ pentru operele sale, joi, după ce un tablou al lui, intitulat ”Nickelodeon”, a fost adjudecat la o licitaţie organizată de casa Christie`s din Londra, cu suma de 7,1 milioane de lire sterline (7,8 milioane de euro). Opera a fost achiziţionată prin telefon de un cumpărător anonim din Europa, informează news.artnet.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea ”Nickelodeon” a fost pictată de Adrian Ghenie în anul 2008, pe două panouri, cu dimensiunea totală de 238 x 414 de centimetri.

Pictura, vândută în cadrul licitaţiei ”Post-War & Contemporary Art”, a fost estimată între 1,1 milione euro şi 1,7 milioane de euro, după ce un alt tablou pictat de Adrian Ghenie, ”Sunflowers”, estimat la peste 450.000 de euro, a fost adjudecat la un preţ record, de 4 de milioane de euro, de un cumpărător din Asia, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s din Londra, în luna februarie.

În afară de Adrian Ghenie, la licitaţia ”Post-War & Contemporary Art” au mai stabilit recorduri artiştii Imi Knoebel, Lucy McKenzie, Albert Oehlen şi Henry Taylor. Evenimentul s-a încheiat cu vânzări de 42,6 milioane de lire sterline, echivalentul a 47 milioane de euro. 

Adrian Ghenie s-a născut în anul 1977 la Baia Mare şi a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în anul 2001.

Adrian Ghenie a stabilit un record, pe 10 februarie, la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, la Londra, unde lucrarea sa, ”The Sunflowers in 1937”, a fost vândută cu 3.117.000 de lire sterline, echivalentul a peste patru milioane de euro.

Prin vânzarea tabloului ”The Sunflowers in 1937”, Ghenie a depăşit recordul pe care îl stabilise în anul 2014 cu tabloul "The Fake Rothko", care a fost vândut la o licitaţie a casei Sotheby's pentru 1.426.500 de lire sterline, echivalentul a peste 1.770.000 de euro.

În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin.

În luna septembrie, artistul a donat o lucrare pentru campania naţională de subscripţie publică "Cuminţenia Pământului". Suma donată a fost de 70.000 de euro şi a fost obţinută prin vânzarea unui tablou prin Galeria Thaddaeus Ropac.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.