Ada Solomon, producător şi distribuitor al filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a cărui proiecţie de joi seară de la Cinema Muzeul Ţăranului a fost întreruptă pentru câteva minute de mai multe persoane, a declarat că punctul de vedere trebuie întotdeauna exprimat în cunoştinţă de cauză şi că pare „de domeniul fantasticului” ca un spectacol să fie apărat de forţele de ordine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte cu o oră de începerea proiecţiei, aproximativ 30 de persoane au protestat în faţa Muzeului Naţional al Ţăranului Român, considerând nefiresc să fie făcută „propagandă homosexuală” în „templul care păstrează valori” ale neamului.

Ada Solomon, aflată la MNŢR, a declarat: „Pentru mine e o falsă problemă. În primul rând, lucrurile sunt judecate în necunoştinţă de cauză. Pentru mine, «Soldaţii. Poveste din Ferentari» e un film care vorbeşte despre singurătate, despre nevoia unui cămin, despre nevoia unei familii, a unei comunităţi, despre sărăcie şi care, dincolo de asta, e şi o poveste de iubire între doi bărbaţi. Este o poveste de iubire care nu are nimic exhibiţionist, nimic explicit. Filmul ăsta nu are o scenă de sărut în maniera clasică a unui film american. Aşa că e o falsă problemă”.

Ea a explicat faptul că filmul este proiectat într-un cinematograf european din incinta complexului Muzeului Ţăranului Român. „Mi se pare că a face un film care e la limita documentarului şi a lansa o dezbatere în spaţiul public pe subiectul comunităţii dintr-un cartier marginal este foarte important. Mi se pare de domeniul fantasticului ca un spectacol să trebuiască să fie apărat de forţele de ordine. Mi se pare extraordinar că forţele de ordine protejează libertatea de expresie, iar pentru mine, dacă e ceva ce consider că s-a câştigat în decembrie 1989 fundamental este această libertate de expresie de care avem nevoie”.

Dezbaterea este deschisă, a adăugat Ada Solomon. „Nu spun niciodată că e nepotrivit ca oamenii să îşi exprime un punct de vedere, însă punctul de vedere trebuie întotdeauna exprimat în cunoştinţă de cauză. M-aş bucura foarte mult ca oamenii care protestează să intre, să vadă filmul, apoi să dezbatem despre ce vorbim, care sunt problemele reale din societatea românească. Tot discursul pe care îl văd în acţiunile lor nu are nicio legătură nici cu subiectul, nici cu felul în care e realizat filmul ăsta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.