Actriţa de teatru şi film Helen Mirren a transmis anul acesta mesajul de Ziua Mondială a Teatrului, evidenţiind că "frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Au fost timpuri atât de dificile pentru reprezentaţiile cu public şi mulţi artişti, tehnicieni, artizani le-au înfruntat din interiorul acestei profesii, marcate deja de sentimentul de nesiguranţă. Poate că tocmai această perenă stare de insecuritate i-a făcut mai apţi să supravieţuiască acestei pandemii cu inteligenţă şi curaj. În aceste circumstanţe noi, mulţumită în mare măsură internetului, imaginaţia lor s-a tradus deja în moduri de comunicare inventive, amuzante şi emoţionante", a spus Hellen Mirren, citată de UNITER.

Ea subliniază că "de când au apărut pe lume, fiinţele umane şi-au spus unele altora poveşti. Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista. Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreţilor, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodată înăbuşit şi va reînflori curând, cu o nouă energie şi cu un nou mod de înţelegere a lumii în care trăim cu toţii. Abia aştept!". 

Preşedintele UNITER Ion Caramitru a vorbit despre teatrul care "oferă lecţii de dicţiune, de atitudine, de respect faţă de rostire, de civilizaţie". 

"De-a lungul istoriei universale a Teatrului s-au mai petrecut evenimente care l-au trimis în adormire: epidemii, pandemii, războaie, guverne de un bigotism aparte, dictatori. Dacă stau să mă gândesc, de cele mai multe ori aceste sincope nu l-au îngenunchiat, ci l-au întărit, i-au dat motive în plus de a supravieţui ca, apoi, să reapară mai viu şi mai puternic. Prizonier al conjuncturii, Teatrul evadează de sub escortă şi-şi găseşte libertatea în respectul faţă de cuvânt şi dragostea faţă de public. Unde trebuie căutat teatrul când este interzis? Ce se întâmplă cu el când e părăsit? Cine-l conservă în aşteptarea unor vremuri mai bune? Nu cumva beneficiarii şcolii de interpretare, purtători de haine vii ai personajelor etalon? Nu actorii? Nu speranţa lor de a fi urmăriţi? Vânaţi sau adulaţi? Rezervaţi sau protestatari? Intraţi pe scena goală şi deschideţi cuşca de sufleur. Textul e acolo. Şoapta e în aşteptare. Discursul incendiar. Mai lipseşte un amnar şi voinţa de a pune capăt nepăsării. Teatrul oferă lecţii de dicţiune, de atitudine, de respect faţă de rostire, de civilizaţie. În fapt, ceea ce încerc să spun aici este un apel la calm, la studiu, la răbdare. Aveţi încredere în noi, oamenii de teatru care, alături de un public credincios, asigurăm permanenţa unei insule a libertăţii, a unui altar laic al cunoaşterii de sine".

Helen Mirren este una dintre cele mai cunoscute şi respectate actriţe cu o carieră internaţională, pe scenă, pe ecrane sau la televiziune, câştigătoare a numeroase premii pentru interpretările ei puternice şi versatile, printre care Premiul Academiei Americane de Film 2007 pentru rolul din "The Queen".

Potrivit UNITER, Helen Mirren şi-a început cariera cu rolul Cleopatra, la National Youth Theatre. A jucat în teatrul de repertoriu de la Manchester, apoi a devenit parte din Royal Shakespeare Company.

După patru ani de activitate notabilă la RSC, Helen a schimbat brusc direcţia şi s-a alăturat companiei teatrale a renumitului regizor Peter Brook, Centre de Recherche Théâtrale, cu care a făcut turnee în Africa şi în America.

Cariera ei teatrală ulterioară a cuprins numeroase producţii West End, Fringe, RSC, National Theatre, precum şi pe Broadway, în SUA, printre care A Month in the Country, pentru care a fost nominalizată la premiile Tony şi The Dance of Death, avându-l ca partener pe Ian McKellan.

Au urmat Orpheus Descending, produs de Donmar Warehouse şi Mourning Becomes Electra la National Theatre, spectacol care i-a adus o nominalizare la Premiul Olivier pentru cea mai bună actriţă.

A revenit la National Theatre în 2009 pentru rolul titular din Fedra de Racine, în regia lui Nicholas Hytner, spectacol intrat în istorie ca prima producţie de teatru filmată pentru NTLive şi care a putut fi vizionată în cinematografe la nivel mondial.

În 2013, în cea mai recentă montare în West End-ul londonez a piesei The Audience de Peter Morgan, a reluat, în regia lui Stephen Daldry, rolul reginei Elisabeta a II-a.

A câştigat un premiu Olivier şi un premiu pentru cea mai bună actriţă atribuit de What’s On Stage. În februarie 2015, The Audience s-a transferat la Gerald Schoenfeld Theatre, New York, Helen Mirren, interpreta rolului titular, primind un premiu Tony pentru cea mai bună actriţă. În plus faţă de cariera ei în teatru, Helen Mirren este foarte cunoscută pentru realizările ei excepţionale în cinematografie şi televiziune. În 2003, Helen Mirren a primit ordinul Dame al Imperiului Britanic.

Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită pe 27 martie, a fost organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al IX-lea Congres mondial al Institutului Internaţional de Teatru. În 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.