Actorul spaniol Javier Bardem a salutat viitoarea intrare în vigoare a tratatului ONU care vizează protejarea drepturilor audiovizuale ale artiştilor şi creşterea veniturilor lor, document care a fost ratificat de 30 de ţări, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest "Tratat de la Beijing referitor la interpretare şi execuţie în domeniul artelor audiovizuale", adoptat în 2012, va intra în vigoare la sfârşitul lui aprilie, a indicat într-un comunicat Organizaţia mondială a proprietăţii intelectuale (Ompi), o agenţie a ONU. 

"Tratatul de la Beijing este cel mai important lucru care ni s-a întâmplat nouă, actorilor, de când a fost inventat cinema-ul", a declarat actorul spaniol Javier Bardem într-un comunicat al Ompi.             

Actul "garantează norme simple şi la nivel mondial de protejare a drepturilor actorilor" şi "pune capăt nedreptăţii istorice care împiedica actorii să se bucure de aceleaşi drepturi fundamentale ca muzicienii şi alţi creatori", a afirmat Bardem. 

Acest tratat "va ajuta actorii să ducă o viaţă mai demnă", a mai spus el. În plus, modernizează şi adaptează în epoca digitală protejarea artiştilor din punct de vedere audiovizual, care este prevăzută prin Convenţia de la Roma de la 1961.            

Noul tratat "sporeşte drepturile artiştilor interpreţi sau executanţi cu privire la operele lor în audiovizual, ceea ce duce la creşterea veniturilor proprii şi favorizează sustenabilitatea economică a industriei de profil, care ne aduce beneficii tuturor", a subliniat directorul Ompi, Francis Gurry, citat în comunicat. 

Tratatul conferă de asemenea artiştilor drepturi morale, "dreptul de a solicita să fie menţionat ca atare". El prevede şi că artiştii se bucură de dreptul exclusiv de a autoriza radiodifuzarea şi comunicarea către public a operelor lor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.