Actorul şi profesorul Remus Mărgineanu, membru de prestigiu al UNITER, societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a murit la vârsta de 84 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut de colectivul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. 

„Desăvârşită şi pregnantă personalitate artistică, Remus Mărgineanu (născut pe 22 martie 1938 la Cugir) a fost actor al Teatrului Naţional din Craiova, societar de onoare al teatrului, cu o bogată carieră artistică şi unul dintre actorii piloni ai cinematografiei româneşti”, au scris artiştii.

Remus Mărgineanu a fost fondatorul învăţământului superior de actorie în Craiova, reuşind în anul 1995 înfiinţarea Departamentului de Artă Teatrală în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova. Profesor de excepţie care a format generaţii de actori care au avut onoarea şi bucuria să îi fie studenţi, Remus Mărgineanu a fost şi profesorul care a inspirat şi generaţii de profesori din cadrul actualului Departament de Arte şi Media al Universităţii din Craiova. Moştenirea sa pentru cultura acestui spaţiu este inestimabilă, prin creaţiile sale teatrale, regizorale şi prin nobilul demers de a se dedica total spaţiului academic pentru împărtăşirea metodelor de creaţie ale artei actorului.

Prin impresionanta carieră cinematografică Remus Mărgineanu pecetluieşte modelul actorului total, cu o vastă gamă de expresivitate artistică, în roluri dramatice puternice, răscolitoare: „Cardinalul” (2019), „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), „Valea Mută” (2016), „Poarta Albă” (2014), „Sthorzina” (2014), „Matei, copil miner” (2013), „Loverboy” (2011), „Raport despre starea naţiunii” (2004), „Capul de zimbru” (1996), „Spovedania” (1995), „Priveşte înainte cu mânie” (1993), „Casa din vis” (1991), „Undeva în Est” (1991), „Lacrima cerului” (1989), „Cântec în zori” (1987), „Flăcări pe comori” (1987), „Domnişoara Aurica” (1985), „Emisia continuă” (1985), „Furtună în Pacific” (1985), „Întunecare” (1985), „Acasă” (1984), „Mitica Popescu” (1984), „Moara lui Călifar” (1984), „Întoarcerea din iad” (1983), „Lişca” (1983), „Ţapinarii” (1982), „Ancheta” (1980), „Drumul oaselor” (1980), „Falansterul” (1979), „Vacanţă tragică” (1979).

După doi ani petrecuţi pe scena Teatrului din Constanţa, unde a creat roluri importante, actorul Remus Mărgineanu şi-a început cariera teatrală pe scena Teatrului Naţional din Craiova, care i-a devenit locul bun pe care l-a binecuvântat cu talentul, dăruirea şi energia creatoare ca actor şi regizor.

În 1971 joacă în „Jurnalul unui nebun”, de N.V. Gogol, în formula de recital, prea puţin abordată la acea vreme. A creat roluri remarcabile precum Jean („Domnişoara Iulia”, de A. Strindberg), Profiri („Viforniţa”, de Leonid Leonov), Pietraru („Omul de zăpadă”, de A. de Hertz), El („Vinovatul”, de Ion Băieşu), Banquo („Macbeth”, de W. Shakespeare), Ipingescu („O noapte furtunoasă”, de I.L.Caragiale), Contele Lerna („Don Carlos”, de Schiller), Turcul („A treia ţeapă”, de Marin Sorescu), Klesci („Azilul de noapte”, de Maxim Gorki), Gogu Panait („Fulgi de nea şi diamante”, de Flavia Buref), Helmer („Nora”, de Ibsen).

A regizat la Craiova o serie de spectacole valoroase, memorabile, iubite de public: „Vinovatul”, de Ion Băieşu, „Jocuri crude”, de A. Arbuzov, „Pofta de cireşe”, de Agnieszka Osieka - primul spectacol muzical pe scena craioveană, „Fluturi, fluturi…”, de Aldo Nicolaj, „Un tramvai numit dorinţă”, de Tennessee Williams, „Arta conversaţiei”, de Ileana Vulpescu, „Cerul Înstelat deasupra noastră”, de Ecaterina Oproiu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.