Actorul Mircea Rusu a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că este noul director general al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Managerul a prezentat premierele şi regizorii care vor monta aici în acest an, printre care Silviu Purcărete, Eugen Jebeleanu şi Mihai Măniuţiu, şi a adăugat că a angajat doi actori: Mirela Oprişor şi Andrei Huţuleac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În funcţia de director general interimar sunt de câteva ore”, a spus Mircea Rusu la TNB. 

„Aici, în Teatrul Naţional parcurgem o perioadă de derută, pricinuită de durere, de teamă, pentru că după nici şase luni de la dispariţia lui Ion Caramitru, iată că şi adjunctul lui, Ioan Onisei, a plecat dintre noi, lăsându-ne două goluri pe care habar n-am cum o să le umplem. Datoria noastră este să ţinem sus steagul Teatrului Naţional, să nu ne lăsăm pradă deznădejdii”, a spus Mircea Rusu. 

El a anunţat proiectele TNB pentru anul 2022. 

Au început deja repetiţiile la spectacolul „Părinţi şi copii” după Turgheniev, în regia lui Vlad Massaci, o adaptare a dramaturgului irlandez Brian Friel, un apropiat prieten al lui Ion Caramitru. Spectacolul se va juca la Sala „Ion Cramitru”. 

În acelaşi timp, la Sala Studio,va fi spectacolul „Casa de la ţară”, în regia lui Claudiu Goga, iar actori sunt: Mariana Mihuţ, Marius Bodochi, Marius Manole, Gavril Pătru, Raluca Aprodu, Cătălina Mihai. Premierele pentru aceste spectacole sunt preconizate pentru luna martie. 

La Sala Atelier, la dorinţa lui Ion Caramitru, vor juca 13 fete, actriţe ale TNB, în „Bolta cerească”, de Lucy Ann Kirkwood, spectacol regizat de Gelu Colceag. Mirela Oprişor, Tania Popa, Magda Catone, Ana Ciontea, Carmen Ungureanu, Lamia Beligan, Ilinca Goia, între protagoniste. Repetiţiile vor începe în jurul datei de 1 martie şi se vor finaliza în cursul lunii mai. 

De curând, a precizat Mircea Rusu, „am angajat doi actori, care erau necesari în trupă: Mirela Oprişor şi Andrei Huţuleac”.  

Teatru românesc va fi reprezentat în acest an de „Titanic vals”, în regia lui Dan Tudor, cu Dan Puric în rol principal, Amalia Ciolan, Adela Mărculescu, Lari Giorgescu, Mihai Munteniţă, şi alţii. În cursul lunii martie vor începe repetiţiile.  

Dintre regizorii de marcă actuali, Mircea Rusu l-a invitat la Teatrul Naţional pe Eugen Jebeleanu care va monta „Pescăruşul” lui Cehov. Distribuţia este formată din: Alexandru Potoceac, Marius Manole sau Istvan Teglas, Emilia Oprea, Richard Bovnoczki sau Mihai Călin, Irina Movilă, Ciprian Necula, Ada Galeş, şi un invitat, Nico Becker, 23 de ani, actor la Teatrul German din Timişoara. 

De asemenea, regizoarea şi scriitoarea Alexandra Badea îşi va termina spectacolul „Exil”, început anul trecut la TNB, promite directorul interimar Mircea Rusu. 

În luna mai, Mihai Măniuţiu va monta un Albert Camus, „Cei drepţi”, iar în toamnă Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, care va monta un remake al spectacolului „Creatorul de teatru” care s-a jucat în urmă cu 10 ani cu Marcel Iureş.

În plus, Silviu Purcărete va începe un workshop în vară şi va reveni după Anul Nou să-şi desăvârşească „Mizantropul” de Moliere. 

Horaţiu Mălăele este în discuţii pentru montarea anul viitor a spectacolului „O noapte furtunoasă”, a anunţat Mircea Rusu. 

În total, vor fi 12 producţii anul acesta la Teatrul Naţional. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.