Actorul Levente Molnár, care deţine un rol secundar în filmul ”Fiul lui Saul”, ce a fost premiat cu Oscar în 2016, va fi prezent la gala de deschidere a Festivalului Filmului European de la Teatrul Municipal Baia Mare, care se va desfăşura de vineri până duminică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru prima dată la Baia Mare, Festivalul Filmului European se va deschide cu pelicula ”Fiul lui Saul/ Saul Fia” (Ungaria, 2015), câştigătoare a premiului pentru cel mai bun film într-o limbă străină la Oscar 2016 şi la Globurile de Aur 2016, deţinător al marelui premiul al juriului la Cannes 2015.

La Teatrul Municipal Baia Mare vor fi prezentate şapte filme europene recente - ”Fiul lui Saul” (Ungaria, 2015), de László Nemes, ”Mediterranea” (Italia, Franţa, 2015), de Jonas Carpignano, ”Legea pieţei/ La loi du marché” (Franţa, 2015), de Stéphane Brizé, ”Noapte bună, mami!/ Goodnight Mommy” (Austria, 2014), de Severin Fiala şi Veronika Franz, ”Mustang” (Franţa, Germania, Turcia, 2015), de Deniz Gamze Ergüven, ”Copil de miercuri/ Szerdai gyerek” (Ungaria, Germania, 2015), de Lili Horvath, şi ”1944” (Estonia, Finlanda, 2015), de Elmo Nuganen.

Cu sprijinul Programului CinED, realizat de Institutul Francez, Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo, a fost introdusă în program, sâmbătă, de la ora 15.00, la Teatrul Artscape, o proiecţie pentru elevi de liceu şi de gimnaziu a filmului spaniol ”Spiritul stupului/ El espíritu de la colmena” (1973), în regia lui Víctor Erice.

Cea de a 20-a ediţie a festivalului este organizată de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România şi Arhiva Naţională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti.

Ediţia de la Baia Mare a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului, al Fundaţiei Baia Mare 2021 şi al Teatrului Municipal Baia Mare.

Municipiul Baia Mare a fost inclus în turneul ediţiilor locale ale Festivalului pentru a marca participarea sa în competiţia pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii 2021, unde concurează cu Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Decizia cu privire la oraşul câştigător va fi luată în luna septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.