Eugen Cristian Motriuc, actor al Teatrului Mic din Bucureşti de 30 de ani şi cunoscut pentru rolurile din filmele "Patul conjugal", de Mircea Daneliuc, şi "Amen", de Costa Gavras, a murit la vârsta de 68 de ani, a anunţat Teatrul Mic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hunedorean de origine, născut la 10 iulie 1949, Eugen Cristian Motriuc, a ales Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ ca loc în care să îşi înceapă parcursul teatral. "Piatra Neamţ face parte din tinereţea mea", declara într-un interviu.

Distribuit prima oară în 1977 în chipul lui Hernandez din spectacolul "Pâine amară", de Claude Spaark, în regia lui Constantin Dinulescu, montat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, Eugen Cristian Motriuc a ales totuşi să îşi continue drumul la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, în detrimentul Naţionalului. Acolo, timp de cinci ani, a interpretat roluri în spectacole regizate de Alexandru Tocilescu (1978 - "Nevestele vesele din Windsor", de William Shakespeare; 1980 - "Program special L.B.", de Stephen Poliakoff) sau Alexandru Dabija (1979 - "Mihai Viteazul" de Eugen Mandric şi Paul Findrihan; 1980 - "D’ale Carnavalului", de Ion Luca Caragiale).

La Teatrul Mic din Bucureşti a fost adus în 1983 de Dinu Săraru, fiind distribuit în primul spectacol - "Richard al III-lea", de William Shakespeare, montat de Silviu Purcărete. Pe scena Teatrului Mic şi a Teatrului Foarte Mic a jucat, timp de trei decenii, peste 20 de roluri, alături de Ştefan Iordache, Olga Tudorache, Leopoldina Bălănuţă, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Coca Bloos, Vali Seciu, Gheorghe Visu.

A colaborat, de asemenea, în film cu regizori precum Costa-Gavras (Amen), Sergiu Nicolaescu, Mircea Daneliuc sau Nicolae Mărgineanu, filmul "Poarta Albă" (2014), regizat de acesta din urmă fiind ultimul său rol pe peliculă.

A mai apărut în filmele "Dumbrava minunată" - 1981, "Dreptate în lanţuri" - 1983, "Liliacul înfloreşte a doua oară" - 1988, "Drumeţ în calea lupilor" - 1988, "Patul conjugal" -1993, "Oglinda" - 1993, "Această lehamite" - 1994, "Amen" - 2002. 

De la teatru şi-a luat rămas-bun în 2007 cu spectacolul "Război cu Troia nu se mai face", în regia lui Florin Călinescu, montat pe scena în care şi-a lăsat cea mai bună parte din ani şi cel mai mult din suflet, Teatrul Mic.

"Teatrul trebuie să doară", scria el într-una din cugetările sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.