Numeroase personalităţi ale lumii artistice şi intelectuali, printre care actorul Antonio Banderas, regizoarea Isabel Coixet şi cântăreţul Joan Manuel Serrat, au luat poziţie împotriva votului de independenţă a Cataloniei, prevăzut pentru duminică, considerându-l "o escrocherie democratică", scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Separatiştii catalani au convocat duminică un referendum pentru independenţa acestei regiuni din nord-estul Spaniei, deşi Tribunalul constituţional spaniol l-a interzis. Reprezentanţi ai artiştilor şi intelectualilor îşi pun întrebarea dacă referendumul este organizat legal şi dacă respectă principiile democraţiei. 

Mai mult de o mie de intelectuali şi artişti, care se declară "de stânga", au semnat pe 17 septembrie un manifest împotriva participării la referendumul din 1 octombrie, pe care îl numesc "o escrocherie democratică". 

Publicate de El Pais, poziţiile se opun organizării votului perceput ca "ilegal" şi "netransparent". Semnatarii spun "că nu vor participa, în ciuda poziţionării lor pentru independenţa acestei regiuni". 

Printre aceştia se află scriitorul Javier Cercas, Juan Marsé, Rosa Montero, regizorii Fernando Colomo şi José Luis Guerin sau cântăreţul Miguel Ríos.

"Nu voi vota la nişte alegeri care nu fac apel la majoritate", s-a exprimat Joan Manuel Serrat, unul dintre compozitorii cei mai cunoscuţi din Catalonia, în El Pais. "Acest referendum nu este transparent, nu poate reprezenta pe nimeni", a adăugat el. 

În aceeaşi linie, regizoarea catalană Isabel Coixet, laureată cu Premiul Goya pentru cel mai bun documentar în 2002, a luat atitudine împotriva atacurilor lansate de separatişti. În cotidianul El Pais ea se apără spunând că nu "a nu fi pentru independenţă nu înseamnă a fi fascistă: asta înseamnă pur şi simplu că nu considerăm a fi catalan şi a fi spaniol două concepte opuse". 

Potrivit scriitorului catalan Eduardo Mendoza, laureat cu Premiul Cervantes în 2016, referendumul convocat de guvernul regional, fără autorizaţia Madridului, este "un proces care a deraiat". Scriitorul Juan Marsé, născut la Barcelona, consideră consultarea "incompatibilă cu Statul de drept". 

Acorul andaluz, Antonio Banderas, recent recompensat cu Premiul Naţional al Cinematografiei la Festivalul de la San Sebastian, are aceeaşi părere: "A vota este important, dar trebuie să respecţi legea şi Statul de drept". "Spania este pe cale să trăiască un moment dificil şi complex", a concluzionat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.