Acropole din Atena, monumentul principal al antichităţii greceşti şi toate siturile arheologice din ţară vor fi redeschise la 18 mai, a indicat joi Guvernul, anunţând şi măsuri pentru "redemararea" sectorului cultural, afectat de izolare, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ansamblul din secolul al V-lea î.e.n., care atrage în fiecare an milioane de vizitatori, siturile arheologice şi muzeele sunt închise de la mijlocul lui martie ca urmare a măsurilor de restricţie impuse de Guvern pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.              

Înainte de redeschiderea muzeelor prevăzută la 15 iunie, "Acropole din Atena va fi redeschis la 18 mai, precum şi toate siturile arheologice din ţară", a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, Lina Mendoni, ministrul Culturii.  

Ea a subliniat că măsurile de distanţare socială vor fi impuse obligatoriu şi că un număr limitat de vizitatori vor putea intra în acelaşi timp în situri şi muzee.   

Ministrul grec al Culturii a anunţat şi un buget de 100 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe angajaţii temporar din industria spectacolului, care de mai multe săptămâni reclamă "protejarea sectorului lor lovit în plin" de măsura de izolare.                

"Obiectivul nostru este de a menţine sectorul activ şi nu a avea o vară 2020 fără cultură", a mai spus ministrul.                

Ea a promis indemnizaţii de 800 de euro pentru lunile martie şi aprilie pentru salariaţii temporar din lumea spectacolului şi ajutoare de stat pentru noile producţii cinematografice.                

Aproape 2.000 de muzicieni, actori şi alţi artişti au manifestat joi, în faţa Parlamentului din centrul Atenei pentru a cere "ajutoare pentru sector", potrivit unui fotograf al AFP.                

"Este o mare nedreptate, ajutoarele iniţial anunţate în aprilie de Guvern pentru sectorul privat nu au luat în calcul specificul sectorului noastru", a criticat Natasa Bofiliou, vedetă a muzicii populare greceşti care a participat la manifestaţie.

Guvernul a anunţat în aprilie un ajutor de 600 de euro pentru profesioniştii independenţi (avocaţi, medici) şi 800 de euro pentru salariaţii plasaţi în şomaj parţial în timpul restricţiilor.                

De luni, Grecia a început relaxarea măsurilor de izolare pe etape, cu redeschiderea saloanelor de înfrumuseţare şi a micilor afaceri.               

Liceele vor fi redeschise la 18 mai, înainte de redeschiderea la 1 iunie a cafenelelor, barurilor, tavernelor şi cinematografelor de vară în aer liber, respectând regulile de igienă şi mai ales de distanţare socială.                

Cinematografele de vară vor putea primi doar 40% din publicul lor obişnuit, potrivit ministrului Culturii.                

Miercuri seară, 150 de scaune goale au fost instalate în faţa parlamentului, în cadrul unei "manifestaţii mute" a sindicatelor tavernelor şi a locurilor de divertisment, care cer redeschiderea lor mai devreme de 1 iunie, data fixată de Guvern. Acesta din urmă a promis o reîntoarcere la normal "prudentă". 

Mai puţin afectată decât partenerii europeni, Grecia, cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent 148 de morţi şi 2.663 de cazuri de Covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.