Academia Română a anunţat redeschiderea Muzeului de artă „George Oprescu“ aflat în strada Dr. Clunet 16, cartierul Cotroceni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia va avea loc începând cu ora 12.00, iar la eveniment vor fi prezenţi Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte, şi Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române.

Evenimentul marcheză împlinirea a 138 de ani de la naşterea academicianului George Oprescu, creator de şcoală în domeniul istoriei artei, iniţiator al unor proiecte muzeale şi colecţionar şi critic de artă.

Profesor şi istoric de artă, George Oprescu a devenit membru al Academiei Române în anul 1938. Zece ani mai târziu, a fondat, în cadrul Academiei Române, institutul de istoria artei, care astăzi îi poartă numele, cu scopul de a încuraja cercetarea artistică multidisciplinară, contribuind astfel la structurarea şi îmbogăţirea istoriei artei din România.

Împătimit colecţionar, George Oprescu a pus bazele unui spaţiu de expunere în propria locuinţă, unde a strâns o colecţie alcătuită din lucrări ale artiştilor români şi europeni, textile tradiţionale, obiecte orientale şi stampe japoneze. În 1962, colecţia academicianului George Oprescu găzduită în casa din zona Cotroceni a fost deschisă publicului şi transformată în muzeu de artă.

În acelaşi an, casa şi colecţia au fost donate către Academia Română - 250 de tablouri, 8.700 de gravuri, peste 1.400 de desene, 50 de sculpturi, covoare orientale şi scoarţe ţărăneşti, numeroase piese de ceramică şi circa 1.000 de stampe japoneze au fost accesibile publicului până în anul 1978, când Consiliul Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie a impus Academiei Române transferul casei şi colecţiei, care au intrat în custodia consiliului. În 1980, obiectele au fost transferate către recent înfiinţatul Muzeul al Colecţiilor de Artă, iar casa este redusă la stadiul de locuinţă particulară.

Miercuri, donaţia profesorului Oprescu, recuperată în urma unor lungi litigii în instanţă, reintră în circuit public, iar casa revine la funcţiunea sa iniţială de spaţiu muzeal, după un îndelungat proces de restaurare întreprins de Academia Română.

Muzeul de Artă „George Oprescu“ al Academiei Române îşi redeschide porţile către public începând cu data de 1 decembrie 2019 şi va putea fi vizitat în zilele de joi, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10-18. Intrarea este gratuită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.