ActiveWatch, ACCEPT, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Filia, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Funky Citizens se numără printre cele 80 de ONG-uri, avertizori de integritate şi personalităţi care şi-au exprimat, într-o scrisoare deschisă, solidaritatea cu jurnaliştii şi jurnalistele de la ziarul Libertatea, după restructurările anunţate de trustul Ringier. Semnatarii avertizează că "absenţa jurnalismului incisiv creează condiţii pentru creşterea iliberalismului, a discursului extremist şi discriminatoriu şi lasă drum deschis pentru perpetuarea corupţiei şi încălcarea statului de drept", mai ales în 2024, an electoral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Drepturile omului, vocea minorităţilor, lupta anti-corupţie, egalitatea de gen, statul de drept, situaţia din sistemul public de sănătate şi educaţie au fost subiecte acoperite neobosit de redacţia Libertatea, inclusiv de Cătălin Tolontan şi de colegele sale, Iulia Roşu şi Camelia Stan. În ciuda performanţei redacţiei de a pune interesul public pe primul loc şi de a servi cetăţenii, dând substanţă dreptului nostru la informare, grupul Ringier a decis îndepărtarea acestora de la conducerea echipei editoriale a Libertatea şi reducerea personalului redacţiei.

Organizaţiile societăţii civile semnatare ale acestei scrisori deschise atrag atenţia asupra pericolului destructurării unei publicaţii care a adus la lumină investigaţii despre abuzuri sistemice, corupţie şi marginalizarea persoanelor vulnerabile, care a creat un spaţiu sigur pentru informare corectă pe teme sensibile. Pentru ca organizaţiile societăţii civile să poată contribui la apărarea drepturilor individuale şi colective, la buna guvernare, la bunul mers al societăţii, avem nevoie de media funcţionale, cu o agendă editorială stabilită în funcţie de interesul public.

"Suntem solidari cu echipa Libertatea şi ne îngrijorează ingerinţele din afara sferei jurnalismului în stabilirea politicii editoriale a cotidianului. Libertatea jurnaliştilor de a prioritiza subiectele de interes public şi de a scrie critic despre toate temele care privesc bunăstarea cetăţenilor, inclusiv lobby-ul industriei jocurilor de noroc şi dependenţa de jocuri de noroc, este fundamentală pentru funcţionarea mass-media în rolul esenţial pe care îl joacă într-o democraţie funcţională, cel de-a patra putere în stat", spun semnatarii scrisorii.  

Totodată, ei subliniază că anul 2024 este un an electoral cu cel puţin patru runde de alegeri - europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. În baza experienţelor anterioare, activitatea redacţiei Libertatea este esenţială în a informa cetăţenii asupra tuturor subiectelor sensibile din perioada electorală. Absenţa jurnalismului incisiv creează  condiţii pentru creşterea iliberalismului, a discursului extremist şi discriminatoriu şi lasă drum deschis pentru perpetuarea corupţiei şi încălcarea statului de drept.

"Într-un stat care, după 33 de ani de la Revoluţie, încă îşi bandajează rănile totalitarismului - abuzul din spatele uşilor închise, secretomania, presa controlată politic sau de alte grupuri de interese - îndepărtarea din redacţia Libertatea a unor jurnalişti care au dovedit integritate şi au scos la lumină subiecte incomode pentru grupuri cu putere politică sau economică plasează din nou publicul în postura de perdant. Prin această acţiune, libertatea presei din România este din nou atacată, iar publicul este din nou păgubit prin limitarea accesului la investigaţiile uneia dintre cele mai performante echipe de jurnalişti din România. Ne exprimăm solidaritatea cu echipa Libertatea şi îi asigurăm că le vom fi alături în activităţile pe care vor alege să le întreprindă pentru a menţine mai departe jurnalismul independent", este mesajul celor 80.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.