România a participat pentru al treilea an consecutiv la Festivalul Internaţional de Arhitectură şi Design Concéntrico din Logroño, cu instalaţia „Casa cu patru palmieri/ House with 4 palms” realizată de arhitectul Tudor Vlăsceanu, un proiect al Institutului Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a opta ediţie a avut loc între 1 şi 6 septembrie 2022 cu participanţi, invitaţi, vizitatori şi echipe care au dezvoltat intervenţii în Logroño: 23 de acţiuni, ateliere, 100 de scaune şi săli urbane, întâlniri, activităţi şi expoziţii care au transformat oraşul, propunând noi idei de utilizare colectivă a spaţiului public care întăresc ideea de comunitate.

Instalaţiile lui Konstantin Grcic, Matali Crasset, Izaskun Chinchilla, Associates Architecture, Piovenefabi, Tudor Vlăscean, Germane Barnes, Rintala Eggertsson Architects, BudCud, Tableau, Yemail Arquitectura, Pawel Grobelny etc, au invitat la stabilirea unui dialog între oraş, patrimoniu şi arhitectură.

Festivalul Internaţional de Arhitectură şi Design Concéntrico din Logroño a fost reflectat masiv în presă, cu numeroase reportaje apărute la RTVE (Radioteleviziunea Spaniolă), în prestigioasele publicaţii ABC, Icon El País, Room, printre altele.

Lucrarea arhitectului român Tudor Vlăsceanu, „Casa cu patru palmieri/ House with 4 palms”, a fost situată în grădina Colegiului arhitecţilor din La Rioja, Casa Palacio del Marqués de Legarda din Logroño.

„Festivalul Concentrico propune o redescoperire şi o reînţelegere a oraşului prin intermediul instalaţiilor de arhitectură şi prin experienţele spaţiale pe care acestea le propun. Invitaţii participanţi sunt rugaţi să caute o locaţie si să propună ideea lor pentru locul ales. Tot procesul creativ este destul de liber, însă este bine susţinut de experienţa acumulata in anii anteriori si o organizare bună.  Anul acesta m-am bucurat să mă regăsesc printre arhitecţii invitaţi de festival. Am fost bucuros să particip în acest proiect susţinut de altfel de ICR Madrid, fiind astfel a 3-a participare româneasca la Concentrico”, a declarat Tudor Vlăsceanu, autorul instalaţiei „Casa cu 4 palmieri”, care are o filozofie importantă de definire a felului în care înţelegem şi ne raportăm la mediul înconjurător.

Forma construită generează o lume în sine şi de fiecare dată instalează un nou sistem de referinţă, care ne permite să extragem, să dăm sens şi să experimentăm fragmente din realitatea noastră.

„Casa cu 4 palmieri” amplasată în mijlocul grădinii Colegiului Arhitecţilor din La Rioja umple spaţiul gol al grădinii cu un volum neobişnuit. De departe, obiectul întunecat masiv, în mare parte opac, aproape simetric, este autonom. Este un obiect ideal. Caracterul său este netulburat şi misterios. Din interior se dezvăluie o nouă dimensiune. Spaţiul este definit de patru planuri care se sprijină unul pe celălalt în interior. Structura asistă acest echilibru fragil. Spaţiul Interior este comprimat. Acest act de rezistenţă permite naşterea unui Spaţiu, şi implicit o nouă citire a realităţii.

Spaţiul se deschide doar către cei patru palmieri şi spre cer. Aceste fragmente vizibile de context sunt extrase şi recompuse, informând în esenţă experienţa spaţiului interior. În timp ce din interior obiectul se explică pe el însuşi, de aici, apare un nou Exterior abstract, imaginat.

O excepţie deliberată şi singurul element care rupe acest dispozitiv auto-referenţial este semicercul care se deschide spre Nord. Această fereastră urmează un vocabular formal diferit, rezonând parcă cu o altă, mai îndepărtată sau nu neapărat cunoscută înţelegere a lumii.

Ileana Tureanu, arhitectă, preşedinta Uniunii Arhitecţilor din România, spune despre această ediţie a Festivalului Concentrico: „Logrono - capitala podgoriilor spaniole - doreşte să facă din artă şi arhitectură un nou motor de dezvoltare. Este vorba şi despre o colosală desfăşurare de forţe, susţinută de toate forţele oraşului - autorităţi, firme, locuitori, artişti, presa, voluntari implicaţi trup şi suflet în reuşita experimentului. 20 de creaţii efemere / instalaţii, timp de o săptămână, pun în valoare spaţii care, zi de zi, trec neobservate. Se creează o legătură magică între oraş, patrimoniul şi locuitorii săi prin intermediul propunerilor arhitecţilor din toată lumea. Locurile alese sunt pieţe, curţi sau terase cu însemnătate în istoria oraşului dar care, astăzi, au nevoie de revitalizare şi să li se reaprindă spiritul. Arhitecţii sunt chemaţi să medieze şi să ajute la refacerea farmecului şi rostului acestor spaţii în oraşul modern. Sper ca festivalul Concentrico (al tânărului arhitect Javier Peña Ibáñez) să fie o iniţiativă contagioasă, pentru că oraşele noastre au atâta nevoie de atenţie, interes, entuziasm şi arhitectură de marcă”.

Tudor Vlăsceanu (n. 1981) a studiat arhitectura la Universitatea Cluj, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi la Universitatea Tehnică Delft din Olanda.

Din 2007, a lucrat pentru OMA - Rem Koolhaas şi din 2009, a început să-şi conducă propriile proiecte, fie individual, fie prin colaborări. De-a lungul anilor, Tudor a trăit şi a lucrat la Berlin, Oslo, Dubai, Rotterdam şi mai târziu Bucureşti, unde a co-fondat compania TEGMARK.

Primul proiect finalizat a fost Pavilionul României la cea de-a 12 a ediţie a Bienalei de la Veneţia, curatoriată de Kazuyo Sejima, un concurs câştigat cu colectivul UNULAUNU. Alte proiecte importante sunt Casa G– o, casă de pământ de lângă Bucureşti, Noul Centru Urban pentru Triennale Milano şi Ambasada Kuweitului la Bucureşti, „A Big Table” - design, o expoziţie pentru Romanian Design Week şi extinderea unei şcoli la Davos, Elveţia.
În prezent, Tudor Vlăsceanu lucrează la un proiect pentru sediul unei companii tech, care va fi finalizat în 2022.
În acelaşi timp, Tudor Vlăsceanu a făcut parte din diverse expoziţii, publicaţii şi ateliere internaţionale. A fost implicat în domeniul academic, predând la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea din Kassel, Şcoala Peter Behrens Arte, Düsseldorf şi Academia din Porto.

Festivalul Internaţional de arhitectură şi design Concéntrico are loc în Spania din 2015 şi îşi propune să reflecteze asupra spaţiilor urbane prin prezentarea unor proiecte accesibile pentru toţi cetăţenii. Festivalul, cu o largă participare europeană, propune abordarea unor perspective diferite asupra problemelor urbane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.