Cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol, care va dura o oră şi 43 de minute, a început, vineri seară, la ora 20:14, maximul eclipsei, când Luna se va afla cel mai aproape de centrul umbrei, urmând să fie înregistrat la ora 23.22.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eclipsa totală de Lună a început la 20.14 (ora României, 17:14 UTC), când Luna s-a aflat sub orizont. Potrivit cercetătorilor de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, intrarea în umbră va începe la ora 21.24, moment în care se va putea vedea ”cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului”.

Luna se va afla în totalitate în umbra Pământului la ora 22.29. „Tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea”, potrivit astro-urseanu.ro.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23.22.

Totalitatea eclipsei durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 21, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.

„Momentul totalităţii este spectaculos pentru că Luna va fi colorată. Ce culoare va avea nu putem şti, însă va avea nuanţe de portocaliu-roşu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat şi iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului)”.

La ora 00.13, Luna începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit. „Urmăriţi în continuare Luna, pentru că va reveni treptat la strălucirea dinainte de eclipsă”, recomandă specialiştii.

La ora 01.19, Luna va ieşi complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare, „probabil gălbuie în partea din dreapta jos a discului”.

Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an şi a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 şi 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord şi Sud, Japonia şi o parte din Rusia.

Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Observatorul astronomic va fi deschis pe vineri, între orele 21.00 şi 03.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.