"A fost odată la Hollywood", debutul ca romancier al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment apărută în traducerea Iuliei Gorzo în luna mai la Editura Humanitas Fiction - colecţia „Raftul Denisei“, este disponibilă acum în toate librăriile din Bucureşti şi din ţară şi online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După cum declară Tarantino, romanul "A fost odată la Hollywood" este "o regândire totală a întregii poveşti din film" - distins cu două premii Oscar, cu Brad Pitt, Leonardo di Caprio şi Margot Robbie în rolurile principale - comică, savuroasă dar şi uneori dură. Avem în roman anul 1969, muzica, maşinile, filmele şi spectacolele TV ale epocii. Şi, mai ales, avem Hollywoodul, cu minciuna feerică şi realitatea brutală, aşa cum ni le livrează un maestru al povestirii care-l cunoaşte ca pe propriile buzunare.

Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) şi  sâmbătă, 4 iunie, la ora 12.00, în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).

„În acest roman, Tarantino reuşeşte cel mai dificil truc din lume, ca povestea sa să fie fluidă şi să se citească pe nerăsuflate.“ –  New York Times

Quentin Tarantino adaugă în carte detalii diferitelor secvenţe şi personaje, dezvoltând în mai multe capitole latura aventuroasă şi sinistră a cascadorului Cliff Booth (personaj interpretat în film de Brad Pitt), introducând o paranteză narativă despre demonul hipiot Charles Manson şi noi întâmplări al căror protagonist este steaua pălind Rick Dalton (personaj interpretat în film de Leonardo DiCaprio). Pe scurt, tot ce a rămas ascuns, nespus şi neexplicat în filmul de Oscar, adică imensul volum al aisbergului de dincolo de peliculă: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecţiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Rezultatul: o epopee a culturii americane din anii ’60, ai cărei zei şi eroi descind din şi aspiră la Olimpul de pe Coasta de Vest - fabrica de visuri de pe colinele Hollywoodului, o reuşită stilistică extraordinară a unui geniu care dovedeşte că nu cunoaşte bariere în modalitatea de expresie, fie că este voba de film sau de literatură.

De la debutul cu "Reservoir Dogs" (1992), urmat de "Pulp Fiction" (1994; Palme d’Or 1995), regizorul-cult Quentin Tarantino nu mai are nevoie de nici o prezentare. S-a născut în 1963 în Knoxville, Tennessee, dar a crescut în Los Angeles. De la vârsta de 29 de ani, când "Reservoir Dogs" a fost proiectat la festivalul Sundance, cariera lui de regizor, scenarist şi producător - "Jackie Brown" (1997), "Kill Bill: Volume 1" (2003), "Kill Bill: Volume 2" (2004), "Death Proof" (2007), "Inglorious Basterds" (2009), "Django Unchained" (2012), "The Hateful Eight" (2015), "Once Upon a Time in Hollywood" (2019) - a fost jalonată de premii Oscar, Globul de Aur şi BAFTA, filmele sale având un enorm succes de critică şi de public. Filmul "A fost odată la Hollywood" a avut, printre altele, zece nominalizări la Oscar, cinci la Globurile de Aur (unde a fost desemnat cel mai bun film musical sau comedie, iar Tarantino a primit premiul pentru scenariu) şi douăsprezece la Critics’Choice Awards. Pentru interpretarea rolului lui Cliff Booth, Brad Pitt a primit un Oscar şi un premiu BAFTA. În 2021 Tarantino debutează ca romancier cu "A fost odată la Hollywood", rescriind şi îmbogăţind povestea fascinantă din film. În săptămâna când a fost lansat, romanul lui Tarantino a intrat direct pe primul loc în New York Times Bestsellers List şi în topul vânzărilor de pe Amazon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.