Corul Filarmonicii „George Enescu” împlineşte 70 de ani şi, în stagiunea online, aniversarea va fi marcată joi printr-un concert susţinut alături de pianistul şi dirijorul Christian Zacharias.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertul condus de celebrul pianist şi dirijor german Christian Zacharias, director de onoare al Filarmonicii „George Enescu”, şi susţinut în aprilie 2018, va fi difuzat, de la ora 19:00, pe fge.org.ro, dar şi pe pagina de Facebook şi canalul de YouTube ale Filarmonicii. 

Programul e alcătuit din capodopere ale unor mari compozitori: Nanie, Cântecul destinului de Johannes Brahms, Introducere şi Allegro appassionato pentru pian şi orchestră de Robert Schumann şi Simfonia nr.3, în la minor, op.56, „Scoţiana” de Felix Mendelssohn.

„Corul Filarmonicii «George Enescu» împlineşte, pe 1 decembrie, 70 de ani de când sub directoratul lui Constantin Silvestri a luat fiinţă acest ansamblu devenit ulterior unul din cele mai bune din Europa. Colaborările cu unele orchestre ale lumii, printre care se numără Filarmonica din Berlin, Orchestra Naţională a Franţei, London Symphony Orchestra, dar şi permanenta prezenţă alături de Orchestra Filarmonicii «George Enescu», au însemnat succese de prestigiu în activitatea sa. Prezenţa unor iluştri muzicieni, de la Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Kiril Petrenko la Lawrence Foster, i-a onorat pe artiştii acestui ansamblu, iar vastitatea şi diversitatea repertoriului au atras mereu aplauzele publicului”, a transmis Iosif Ion Prunner, care pregăteşte în prezent Corul Filarmonicii „George Enescu”.

Christian Zacharias, repetiţie cu public, 2018 (Foto: Adi Stoicoviciu)
Christian Zacharias, repetiţie cu public, 2018 (Foto: Adi Stoicoviciu)

Christian Zacharias, care a devenit în luna aprilie a acestui an director de onoare al instituţiei, şi-a început cariera în calitate de pianist, a continuat apoi şi în calitate de dirijor, fiind actualmente unul dintre cele mai prestigioase nume înscrise în elita muzicală internaţională. Cea mai îndelungată colaborare a sa este cu St. Paul Chamber Orchestra şi cu orchestrele simfonice din Göteborg şi Boston, Kammerorchester Basel, Konzerthausorchester Berlin şi Bamberger Symphoniker.

Din 1990, Zacharias a apărut în câteva filme, între care „Domenico Scarlatti la Sevilia”, „Robert Schumann - poetul vorbeşte” (ambele pentru INA, Paris), „Între scenă şi sala de studiu” (pentru WDR-arte) şi „De B comme Beethoven à Z comme Zacharias" (RTS, Elveţia).

Din palmaresul lui fac parte Midem Classical Award Artist of the Year (2007) şi Officier dans l'Ordre des Arts et des Lettres decernat de Guvernul francez.

În perioada în care a activat ca director artistic şi dirijor principal al Orchestre de Chambre de Lausanne, înregistrările sale cu această orchestră s-au bucurat de un succes răsunător în presa internaţională. De referinţă rămâne integrala concertelor pentru pian de Mozart, care a câştigat premiile Diapason d'Or, Choc du Monde de la Musique şi ECHO Klassik. Cele mai recente înregistrări ale lui includ cele patru simfonii de Schumann şi simfoniile berlineze de Carl Philipp Emanuel Bach. A fost preşedintele juriului la Concursul „Clara Haskil” din 2015 şi 2017.

Înfiinţat la 1 decembrie 1950 de către directorul de atunci al Filarmonicii, Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii „George Enescu” i-a avut la conducerea sa pe Ştefan Mureşianu, D.D. Botez şi Vasile Pantea.

Când legendarul Constantin Silvestri a înfiinţat Corul, se simţea nevoia stringentă a unei recuperări, susţinută şi de colaborarea cu nume consacrate ale baghetei dirijorale: George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Pretre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski.

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu” a luat parte la manifestări importante în viaţa muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France şi Lawrence Foster o variantă de concert a operei „Oedipe”, de George Enescu, în cadrul festivalului internaţional omonim. Din 1997, Corul este condus de dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner, membru şi continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România.

Printre succesele notabile înregistrate în ultima perioadă se numără şi colaborările cu orchestre şi dirijori de calibru internaţional în cadrul Festivalului „George Enescu”: Daniel Barenboim şi Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) şi Vladimir Jurovski şi Orchestra Filarmonicii din Londra (2017, în „Oedip”, de Enescu, spectacol susţinut ulterior şi în deschiderea stagiunii curente a aceleiaşi instituţii muzicale britanice).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.