Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susţine o serie de concerte în România, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Turneul se desfăşoară sub patronajul ambasadorului Republicii Federale Germania în România, Cord Meier Klodt, şi al ambasadorului României înRepublica Federală Germania, Emil Hurezeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertul aniversar de la Bucureşti de duminică, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. 

Solist va fi violoncelistul Mircea Marian. În program vor fi Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dan Dediu, în primă audiţie, şi Simfonia nr. 1 în do minor op.68 de Johannes Brahms.

Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dan Dediu, unul dintre cei mai importanţi compozitori români contemporani, este o lucrare compusă special pentru turneul "Muzica viitorului - o punte spre Europa de Est“. Dan Dediu a conceput acest concert pentru violoncel ca pe o piesă de repertoriu - o lucrare ludică, nepretenţioasă şi agreabilă, ale cărei părţi povestesc pe cale muzicală o istorie captivantă. În mod obişnuit, Dan Dediu se foloseşte foarte puţin de muzica tradiţională românească, dar există momente când apelează la această comoară muzicală. Astfel, partea a patra a concertului pentru violoncel a devenit – după cum susţine compozitorul însuşi – o combinaţie între cele Şase dansuri populare româneşti ale lui Béla Bartók şi filmul lui Quentin Tarantino "Pulp Fiction". Câteva pasaje ale concertului au luat naştere din colaborarea strânsă cu violoncelistul Mircea Marian.

Biletele se pot procura de la casa de bilete a Ateneului Român.

Dan Dediu a studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu,iar la Viena cu Francis Burt. Creaţia sa conţine peste 130 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: patru simfonii şi alte piese pentru orchestră, cinci concerte, patru cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, trei opere. Dan Dediu este profesor de compoziţie, a fost şeful catedrei de compoziţie din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi directorul artistic al ansamblului Profil. Sonoritatea tipică a compoziţiilor sale este definită de mai multe elemente: staccato capricios, imprevizibile schimbări de dispoziţie, intersecţii de temporalităţi, imagistică asociativă bogată, motive melodice pregnante şi memorabile, definiţii psihologice precise realizate numai cu câteva sunete.

Laurent Wagner şi-a început studiile în oraşul natal, Lyon, şi le-a continuat la Paris (pian, fagot, compoziţie şi muzică de cameră), înainte de a deveni membru în anul 1982 în grupa de capel maiştri a profesorului Karl Österreicher la Facultatea de muzică din Viena. După câţiva ani în care a activat în calitate de corepetitor şi capelmaistru la teatrele din Heidelberg, Gelsenkirchen şi Wuppertal şi ca maestro interno la Gran Teatre del Liceu în Barcelona, a devenit vicedirector general muzical la Teatrul din Dortmund. Apoi, în 1994 a fost numit director general muzical la Teatrul de Stat din Saarbrücken. Funcţia sa ulterioară de director şi dirijor şef al Operei din St. Galleni -a adus repertoriul italian în centrul activităţii sale. Parcursul său profesional l-a condus mai apoi către Dublin, unde a devenit dirijor principal al Orchestrei Radio Irlandeze, unde a gestionat şi numeroase producţii de operă la Opera Ireland, printre care şi premiera operei "Salome", de Richard Strauss. Din 2006, se dedică tot mai mult formării tinerilor cântăreţi. Astfel, între 2006 - 2007, a predat la International Vocal Arts Institute dinTel Aviv. Din 2013, coordonează o grupă de dirijori la Conservatorul din Rennes. Pentru numeroasele merite în îndelungata sa carieră ca ambasador al muzicii franceze, lui Laurent Wagner i s-a decernat titlul de Chevalier de l‘Ordre National du Mérite de preşedintele Franţei. Din stagiunea 2013-2014, Laurent Wagner este director general muzical al Teatrului Altenburg Gera.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.