Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, în asociere cu Bursa de Valori Bucureşti, WOOD&Co, Raiffeisen Bank Internaţional, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, AmCham România, Romanian Business Leaders şi EBA Moldova anunţă organizarea la Bucureşti a primului Forum la nivel înalt „Moldova – România: Capital bridges”, dedicat promovării oportunităţilor din piaţa de capital din cele două ţări. Evenimentul va avea loc în data de 13 septembrie, la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înscrierile se fac online până la finalul zilei de 8 septembrie la următorul LINK.

Republica Moldova este cea mai nouă candidată UE prin decizia Consiliului European din 23 iunie 2022, iar în perioada următoare va urma procesul de aderare, care implică întrunirea unui set de condiţii esenţiale de îndeplinit, criterii politice, economice şi de capacitate administrativă şi instituţională.

La forum şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi guvernamentali înalţi din ambele ţări, reprezentanţi ai BERD - Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ai IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, precum şi ai Băncii Europene de Investiţii. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este principalul investitor instituţional din Republica Moldova, care a investit peste 1,54 miliarde de euro prin intermediul a 151 de proiecte.

Lista speakerilor este completată de Giorgi Shagidze, Preşedintele maib, Nicu Marcu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Bogdan Pleşuvescu, Preşedintele Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, Vasile Tofan, Senior Partner, Horizon Capital, şi Preşedintele Consiliului de Administraţie Purcari Wineries, Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Au confirmat, de asemenea, prezenţa la eveniment investitori, profesionişti ai pieţelor de capital, reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale şi lideri ai companiilor de top care activează în regiune.

Pe agenda discuţiilor forumului se află contextul internaţional, implementarea de politici favorabile pentru dezvoltarea climatului investiţional şi de afaceri, întărirea legăturii dintre pieţele de capital dintre cele două ţări, foaia de parcurs a României în procesul de aderare la UE şi bunele practici de preluat în contextul statutului Republicii Moldova de ţară candidată la Uniunea Europeană.

România ocupă locul 2 după valoarea capitalului investit  în Republica Moldova

România este prim partener comercial al Republicii Moldova şi al doilea investitor de pe piaţa moldovenească, la finele anului 2021 schimburile comerciale înregistrând o valoare record de 2,4 miliarde dolari, din care export românesc de 1,5 miliarde dolari.

În Republica Moldova, unde sunt prezente deja peste 1500 de companii româneşti, România ocupă locul 2 după valoarea capitalului de cca. 280 milioane dolari, în care sectorul bancar domină, cu o valoare de 78 milioane dolari.

În România sunt înregistrate peste 6.640 de societăţi mixte cu participare de capital moldovenesc, cu un capital total investit de 62,6 milioane dolari, ocupând locul 34 în topul investitorilor străini. Doar anul trecut s-au înfiinţat 60 astfel de societăţi, cu un capital de aproximativ 1 milion de dolari (0,9 milioane USD). Purcari Wineries este prima afacere din Republica Moldova listată la BVB în data de 15 februarie 2018.

*** Forumul la nivel înalt „Moldova – România: Capital bridges” va avea loc în format hibrid, marţi 13 septembrie 2022 la Hotelul JW Marriott din Capitală de la ora 14:00.

 **** Pentru că numărul de locuri în sală este limitat, înscrierile se pot face până pe 8 septembrie, ora 18:00, la acest link - https://bit.ly/3K6wIvs

Agenda evenimentului o găsiţi aici.

Contact presă:

Daniela Şerban, 0742242662, dserban@vertikgroup.eu

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.